Стартира приемът на документи за стипендиантската програма на Варненския свободен университет „Аз ще уча и ще успея в България“

VSUЗа шеста поредна година стипендиантската програма на Варненския свободен университет дава възможност на зрелостници с отличен успех да участват в конкурс за есе на тема “Аз ще уча и ще успея в България”. Първите 20 от тях могат да започнат обучението си в избраната специалност със стипендия, покриваща 100 % от годишната такса за първи курс. Необходимо условие за участие в програмата е зрелостниците да са с отличен успех и да са завършили средното си образование в България през учебната 2013/2014 година.

23-ма са лауреатите на стипендиантската програма на Варненския свободен университет под мотото „Аз ще уча и ще успея в България” през 2013 година. Сред тях са ученици с отличен успех от завършено средно образование от градовете Варна, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Свиленград, Димитровград, Търговище. Общата сума на отпуснатите едногодишни стипендии за обучение възлиза на близо 70 000 лв. За шестте години от старта на програмата броят на стипендиантите на Варненския свободен университет е близо 100.

Тази година кандидатите ще могат да избират сред 21 бакалавърски програми за обучение във висшето училище. Сред най-предпочитаните са „Право“, „Строителство на сгради и съоръжения“ със специализации: Строителни конструкции, Пътно строителство и Водоснабдяване и канализация, „Психология“ и „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ със специализация Криминалистика.

За учебната 2014/15 година особено голям е интересът към дистанционното обучение. Най-голям е броят на кандидатите за дистанционно обучение в специалност „Бизнес администрация“ със специализации Бизнес мениджмънт в туризма и Международен бизнес мениджмънт.

В професионално направление „Икономика“ специалностите, които Варненският свободен университет предлага са „Международни икономически отношения“ и „Финанси и счетоводство“, а в професионално направление „Политически науки“ студентите могат да се обучават по специалността „Международни отношения и право“.

Традиционно висок остава интересът и към специалност „Информатика и компютърни науки” като от тази година стартира съвместна програма за обучение между катедра „Информатика“ на Варненския свободен университет и Софтуерния университет. Обучението се реализира с най-модерни технологии, платформи и инструменти. Основната му цел и мисия е да направи хората, които обучава, истински професионалисти в софтуерната индустрия и да им съдейства в намирането на работа.

Сериозен е и интересът към новите бакалавърски програми „Психология и консултиране“, „Дизайн“ със специализации Дизайн за архитектурна среда, Светлинен дизайн, Графичен дизайн и Уеб дизайн, „Кинезитерапия“, „Сценични изкуства и мениджмънт“ и „Международно право“.

Стипендиантската програма е част от социалната мисия на университета да подпомага усилията на младите хора да повишават своята конкурентоспособност на пазара на труда и да се реализират успешно в България.

Документи се подават в електронен вид на сайта на стипендиантската програма в периода от 4 юни до 4 юли 2014 г.

 

Може да харесате още...