Безумна тридневка за седмокласниците в страната: от днес до петък нонстоп “малки матури” и учебен ден с пълна програма

u4ili6teСлед като миналата седмица седмокласниците в страната се явиха на матури по български език и литература, от тази сутрин те влязоха в безумна тридневка: сутрин външно оценяване, известно като “малки матури” по няколко предмета наведнъж (с изключение на днешния ден, в който като за старт предметът е само един), от обяд нататък – учебен ден с пълна програма! Всичко това – по разпореждане от МОН, съобщиха от пловдивско елитно училище като подчертаха, че не зависи от ръководствата на учебните заведения да променят схемата. Която е, меко казано, според мен като родител – безобразна. Ето защо:

Днес матурата е по чужд език. Започва в 10 часа и е с продължителност 60 минути. Учебният ден за децата, които междувременно ще трябва да обядват и отпочинат от напрежението, се очаква да продължи най-късно до 17 часа, според обяснението на класен ръководител на седми клас.

Така, след като цял ден са били в училище, на седмокласниците им остава вечерта за почивка и подготовка на утрешната матура. Която е истински разкош – учебните предмети са определени, че са от културно-образователната област (КОО) „Природни науки и екология“, което, преведено на езика от учебните програми на децата, значи матура 3 в 1 по биология, химия и физика!

Те ще те трябва да дадат всичко от себе си, или поне най-доброто, на което издържат нервите им, утре, 28 май, отново от 10 часа. Ще имат на разположение 90 минути. След което – отново бърз обяд и обратно в учебните стаи за часовете им с програмата за сряда.

В четвъртък ги чака същото, само че матурата е разредена на 2 в 1 – история и география, чийто сбор поетично е наречен КОО “Обществени науки, гражданско образование и религия”. Интересно е какво ще им дадат по религия, след като отделно такъв предмет няма или ако има, то е в някаква различна от задължителните форма.

И така: много, ама много искам тези от Министерството на образованието, които са измислили тази гениална схема, да влязат с децата и на матурите, и на училище след това. Ама да решават тестовете също! И да се подготвят за следващия ден! И после публично да им видим резултатите!

Ще кажете – ами не е можело да се направи по друг начин вероятно.

Дали?

Защото чуйте: изпитната сага на 7-те класове завършва на 29 май. Какво ще правят учениците до 15 юни – е небе, след като учителите им са преподали уроците си, а децата са направили матурите си…

Небе е още КОЙ измисли гениалните схеми на т.н. “малки матури” в тридневката от днес, както и КОЙ недоизмисли 2-те айляшки седмици до края на годината.

Колективната безотговорност в тази държава наистина взима катастрофални размери. И е крайно време родителите да кажем СТИГА на експериментите с образованието на децата ни!

снимка: от произволно училище в страната, архив

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. дете 7 клас каза:

    Подкрепям мнението Ви!Аз съм седми клас и тези дни не мога да издържам..Имам чувството,че съм съсипана и скапана..Не мога да се съсредоточа в часовете.Според мен искат твърде много от нас..И днес отново тази вечер смятам да я прекарам в учене по география и история и отново да си легна в 2 и 30 както правех и на миналите 2 матури..Нямам търпение да си почина от тези глупости..Дано да променят нещата в бъдеще защото това не се трае..Постоянно под стрес и натиск.