Наградата Пловдив за операторско майсторство – при нас :)

nagradaPlovdiv-statia31Юлиан Георгиев от F2F Studio, чийто екип е създател на F2F TV, спечели Награда Пловдив 2014-та в раздел фотография и операторско майсторство за историческия филм: “Симеон – от расото до короната”. Той участва в номинациите и с краткия филм “До Пловдив и назад”, представящ един от 6-те най-стари градове в света през погледа на Мис Българка в САЩ 2013 Невена Чалова. Юлиан спечели приза в състезание с още две номинации – на Борислав Василев за документалния филм “Заедно” и Николай Илчевски – за филма “Моят Пловдив”. Победителят благодари на съекипника си във филмите Екатерина Костова, на участниците, както и на Община Пловдив и Фирма Оптикс, без чиято финансова подкрепа историческият филм за Симеон Велики нямаше как да се случи.

Двете “ленти” са коренно различни: едната, вдъхновена от една от най-славните страници в българската история, наречена Златният век, и другата, разказана като съвременна приказка за красотата, в която едно момиче пристига от Чикаго, за да види Пловдив с различни очи – жив през вековете и с хора, които могат да те накарат да се гордееш.

Церемонията по награждаването събра в Градския дом на културата “Борис Христов” снощи представители на изкуството и културата, журналисти и общественици. 17 членно жури определи 9-те носители на Наградата Пловдив.

Призът за изобразително изкуство спечели Вихра Григорова за юбилейната изложба “Пейзажът е жив”.

Наградата за театър грабна Ивана Папазова за моноспектакъла “Глас” в Драматичен театър Пловдив.

Художественият преводач Ангелин Димитров, единствен номиниран, получи признанието за „Изцелението на Шопенхауер” от Ървин Ялом -ИК „Хермес”.

Отличието в литературата грабна Недялко Славов за романа „Портрет на поета като млад”- ИК „Хермес”.

Колективът „Кино Космос” спечели в категория Архитектура за инициативата си „Кино Космос – място за култура”.

Мила Павлова беше отличена с музикалната награда Пловдив за Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.

С приз за журналистика беше удостоена Десислава Шишманова от БНТ Пловдив за документалния филм „Истории с преселници” – за драмата на едно семейство от България, принудително тръгнало за Турция по време на Голямата екскурзия през 1989г.

А в категорията Изкуство, предназначено за деца журито призна за първенец Стефан Бонев заради 2 и 3-то издания на авторския литературен конкурс „Недоизречено”, предназначени за ученици.

Тази година кметът на Пловдив Иван Тотев връчи и специална награда – за партньорство на неправителствена организация в културни проекти. Наградата получи Фондация Америка за България за финансирането на Нощ на музеите и галериите, Фестивала “Дни на музиката в Балабановата къща” и проекта на Списание Едно за архитектура.

Церемонията – сред знаковите декори на Кольо Карамфилов и под съпровода на Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев – беше оставена изяло в ръцете на Драматичен театър Пловдив, чиито актьори спечелиха овациите на публиката не само като водещи, но и с уникалните си музикални превъплъщения.

F2F TV честити на наградените!На номинираните! И на всички, които всекидневно създават изкуство и култура и работят на терена на журналистиката всеотдайно, със сърце и с ум. За да направят живота едно стъпало по-високо духовен! Продължаваме да вярваме, че Награда Пловдив може да се превърне в събитие, което да обединява интелигенцията на града, а не да я разделя, както, за съжаление, се случва и в момента.

А ако искате да гледате наградения за операторско майсторство филм  “Симеон – от расото до короната” той ще се излъчи на 24 май 2014 година по БНТ Свят от 18:55 часа. “До Пловдив и назад” – може да видите тук. 

Може да харесате още...