Фондация “Безопасни улици от Валя” настоя с писмо общините да назначават главен урбанист

avto_instryktori_protestДа се гласува Общинските съвети навсякъде в страната да назначат главен урбанист със статут над главния архитект. Това е едно от исканията на Фондация “Безопасни улици” от Валя, изпратени с писмо до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Под ръководството на урбаниста трябва да започнат редица действия, които в пакет да гарантират сигурността на хората по улиците, предлагат от НПО-т. Акцентите:

Акцентите са върху обособяването на зони около жилищните комплекси с максимална скорост до 30 км. в час; прекратяване на презастрояването; поставяне на пешеходни пътеки след публични дебати на най-спешните за обзопасяване маршрути като без алтернативно се подсигурят съоражения около детските учебни заведения; създаване на бус ленти и велоалеи.

Освен това, от Фондацията смятат за ползотворно прерзглеждането на всички проекти, свързани с пътната инфраструктура, както и правителството да отпусне на Общините средства от фонда за глоби от камерите по контрол на движението, за да се поставят масово по пътищата камери.

Освен писмо до ресорния министър с настояванията си, Фонфдацията се ангажира да ги изпрати на общинските власти в цялата страна. Идеята е общините да изготвят конкретни програми с цели и задачи за изпълнение на препоръчките от националната стратегия за подобряване безопасността на движение по пътищата до 2020 година.

Може да харесате още...