Роботи охранители, защита срещу атентати и подслушване на изложбата „Хемус 2014“ в Пловдив

hemus_2012_001Оборудване за защита на коли и хора срещу атентати със самоделни бомби са сред новостите, които ще бъдат показани на международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2014 – отбрана, антитероризъм, сигурност“. Върхови  технологии намират приложение и в устройства, пречещи да се подслушват бизнес срещи и конфиденциални разговори. Това са  част от експонатите на българската фирма „Самел-90“.  Изложители от девет държави ще покажат своите иновации от 28 до 31 май в Международен панаир Пловдив. Сред тях са водещи световни компании и най-големите български заводи. За международния престиж на нашата отбранителна индустрия говори фактът, че на нея е посветен специален обзор в списание „Военни технологии“ на германското издателство „Мьонх“, което също е сред участниците в 11-ото издание на изложението.

Комуникационни решения за отбраната и обществената безопасност са акцентът в представянето на „Електрон прогрес“,София. Основен партньор на фирмата е „Харис корпорейшън“, глобален лидер в тази област. Двете компании са подготвили за изложбата модерни радиостанции, базирани на широколентови технологии и свързващи въздушни и наземни войски.

Посетителите ще се запознаят с продукцията на най-големия на Балканите завод за бронежилетки на българската фирма „Марс армор“. И още – гранатомет за еднократна употреба с реактивни гранати е хитовият експонат на компания „Армар корп“.

Военната академия „Г. С. Раковски“ ще покаже октокоптер, който може да се използва не само при бойни действия, но и за доставка на стоки и въздушно заснемане. Роботи за дистанционно наблюдение и охрана на труднодостъпни и опасни обекти представя Техническият университет в София, а русенският „Ангел Кънчев“ – роботи за спасителни операции и обезвреждане на взривове. Тренажор за управление на кораби е новата разработка на Техническия университет във Варна.

Върхови продукти демонстрират и големи световни производители. Германският концерн Diehl участва с ракети въздух-въздух, система за обучение във въздушен бой, батерии с приложение в космически летателни апарати. Ракетни системи и въоръжение за трите рода войски предлага френската фирма MBDA. Устройство за обезвреждане на мини в морето е сред експонатите на „Атлас електроник“, Германия.

Компанията FNSS представя ново поколение 6X6 и 8X8 колесни бронирани бойни машини. Колесни превозни средства „Мерцедес-Бенц“, доставени на нашата армия, може да се видят на щанда на „Балкан Стар“.

Техниката ще бъде разположена в палата 3 и откритите площи край нея на 26 май. Изложбата се организира от  фондация „Хемус ’95” под патронажа на Министерство на отбраната и Mинистерството на икономиката и енергетиката. Основни партньори са Международен панаир Пловдив и Сдружение „Българска отбранителна индустрия“.

източник: пресцентър Международен панаир Пловдив
снимка: архив 2013

Може да харесате още...