България прави спешни хуманитарни доставки за наводнените региони в Сърбия и Босна и Херцеговина

navodnena_kolaСпешни хуманитарни доставки за бедстващите след наводненията региони в Сърбия и Босна и Херцеговина прави България. Съгласувано с правителството Българският червен кръст предостави от бедствения си резерв хуманитарна помощ, която вече пътува  към Белград. Дарението е с предмети от първа необходимост – одеала, походни легла, спално бельо, възглавници, детски дрехи и якета, гумени ботуши.
Вицепремиерът Даниела Бобева покани български компании, производители на минерални води, да организират спешни доставки за бедстващите райони. Българска фирма е  дарила и лекарствени средства от първостепенна важност за пострадалите от наводненията. Преговаря се с производители на битова химия, детски храни и санитарни средства.

Сръбският посланик Чургус изрази благодарност от името на сръбския народ и правителство за навременната реакция.  Оказва се, че България е сред първите страни, притекли се на помощ и изпратили не само хумантитарна помощ, но и спасители, които да участват в най-засегнатите от наводненията райони в страната.

Метеорологичната обстановка на територията на Сърбия остава усложнена.

Заради над 20-те жертви на природната стихия министърът на външните ни работи Кристиан Вигенин изпрати съболенователно писмо до първия зам. министър-председател и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачи. Министерството на външните работи също ще проведе кампания за набиране на продукти от първа необходимост за бедстващите райони в Сърбия.

Може да харесате още...