В МБАЛ „Пловдив” обучават родители как да се справят без страх с кърменето

karmene4Кърменето не е само хранене, то ни учи да бъдем родители и да откликваме на нуждите на детето си. Това е комуникация между майката и бебето, израз на грижа и акт на любов, каза консултантът от Националния комитет по кърмене Елена Стоянова. В събота от 10,30 ч. тя ще изнесе лекция „Кърменето – как да се справим без страх”. Срещата с нея ще се проведе в заседателната зала на МБАЛ „Пловдив”, на първия етаж.
За успешно кърмене е много важен стартът. У нас все още се шири половинвековното схващане, че новороденото не бива да се слага на гърдата на майката веднага. След раждането бебето трябва да се остави да си почине няколко часа, за да се адаптира стомахчето му към новата среда. Такава гледна точка е не само остаряла и неправилна, но и противоестествена, защото с идването си на бял свят първото нещо, което правят бозайници, е да започнат да сучат, контрира Стоянова. Нейният съвет към майките е малчуганът веднага да бъде накърмен или този акт да започне възможно най-скоро след първото изплакване. Тогава рефлексът за засмукване е най-силен, бебето е будно, защото нивата на адреналин са най-високи след раждането.

Ако началото на кърменето се отложи, а в това време детето бъде нахранено 3 пъти с адаптирано мляко от биберон, цикълът вече се е объркал и е много трудно, почти невъзможно, той да бъде възстановен. Стоянова припомни, че кърмата е интелигентна храна, която винаги е съобразена с нуждите на хлапето. Нека още при първите проблеми родилките веднага да търсят подкрепа и съвети не само от медиците в болницата, но и от консултантите към Националния комитет по кърмене, призова тя.

МБАЛ „Пловдив” кани на безплатната среща демонстрация на 17 май от 10,30 ч. в заседателната зала на лечебното заведение всички настоящи и бъдещи майки и татковци. Те ще могат да чуят и видят и други много интересни факти за кърменето, както и да получат отговор на въпросите, които ги вълнуват.

снимка: архив

Може да харесате още...