Анна Дякова за Европейската нощ на музеите и галериите: Роди се нова институция

ani1Пловдивчани я познават не само като собственик на галерия „Дяков“. А и като непокорната Анна, която мери всяка написана и изказана дума за изкуството под тепетата с педантична прецизност. Не просто за да търси конфликт, а защото й пука за творците, които не могат да не го правят. И за ценителите му. За тях е готова да влезе в лични битки. Да ги води със страст. И да триумфира с победа за културната публика на Пловдив.

Анна Дякова ме посреща в галерията в полите на Сахаттепе с плакат за изложбата на художника Николай Кучков. Днес, 15 май, два дни преди Европейската Нощ на музеите и галериите, „Моята археология“ ще отвори вратите към изчистения откъм рисунък свят върху платната на знаковия пловдивчанин, чието присъствие е съхранената нишка между поколенията на вечните бохеми от средата на миналия век и поколението талантливи бунтари на прехода.

Има толкова невероятни събития тази нощ, казва Анна. При нея, наред с картините на Кучков, за света на археологията в Европейската нощ ще говори Жени Танкова. И понеже Пловдив е сред 6-те най-стари живи градове в света, за историята му ще разкаже експозицията на Археологическия музей „Пловдив – наследник на древния Филипопол“, подредена специално за събитието. Още по-специално ще е гостуването на форума на работна група от Париж, ръководена от заместник директора на Лувъра. Защото с директора на пловдивския музей проф. Костадин Кисьов точно тази нощ ще уточнят детайли по разменените гостувания на двата музея.

Впрочем, именно Франция през 2005-та прави събитието общоевропейско. А у нас – под егидата на френското Министерство на културата – за втора поредна година се случва и в Пловдив. Отлични партньори, казва Анна, благодарна за сътрудничеството и на културното министерство на България.

Като гледам публиката, която дойде пре 2013-та – студенти и ученици, които не се кандилкат с питиета по улиците, а влизат и се интересуват от това, което виждат, смятам, че успях за една година. Защото по размера на това, което има като отзвук в медиите и обществото, разбирам, че се е родила нова институция – усмихва се.

Всъщност, тя започва и продължава да я организира сама. С лични средства. И с помощта на две фирми, които вярват, че това, което създава, има смисъл да се развива. Признава за безрезервната подкрепа на участниците – всички пловдивски музеи без Природонаучния, който е в ремонт, големите частни галерии, свободни артисти и майстори от първия Балкански панаир на занаятите.  Подкрепят я и няколко онлайн медии, сред които F2F TV.

Показвам, че истинско мащабно културно събитие може да се направи с шепа стотинки. И с лични контакти. Културата не страда от това, че не е мощно финансирана, казва Анна Дякова и продължава: Има твърде много забавления, които пропагандата се мъчи да пробута на публиката като култура. Те се наричат всичко, дори индустрии. Но те не са култура. Миналата година идваха да питат: вие какво давате? Нищо не даваме. Предлагаме ценности.

И така, сред ценностите тази година: Етнографският музей за първи път ще подреди мощите на светци, съхранявани в Арменската църква. И ще покаже фотоизложбата от Ямбол “Избрано от Кукерландия”. Участват още Градската художествено галерия с 4 свои музея, Историческият – с 2 музея, а Общинският институт “Старинен Пловдив” за първи път ще се включи с програма в Балабановата къща, къща “Хиндлиян” и Галерия “Златю Бояджиев”.

Дружеството на пловдивските художници ще се представи с експозиция “Наградените художници” с творби, получили различни призове през годините, която ще можем да разгледаме под съпровода на пиано и вокал.

Културен център “Тракарт” ще организира за малчуганите от 18.00 часа уъркшоп „Цветя върху хартия” и концерт на детски хор „Славена” . В 20.00 часа ще бъде даден старт на благотворителна изложба за подпомагане на сирийските бежанци. А по-късно ще слушаме джаз в памет на Дюк Елингтън.

Експозиции са подготвили и частните галерии “Възраждане”, “Филипополис”, “Аспект”, “Волар”, “Галерия Инджов”, Дружество на пловдивските художници, “Жорж Папазов”, “Коридор”, “Резонанс”, “Ромфея, Център за съвременно изкуство “Баня Старинна”, ЦВМИ “Източен”48, “Червеното пони”.

Фотогафът Соня Станкова ще представи проекта си “Хората на Пловдив” на стълбите на Каменица.

Изпитвам удоволствие да покажа, че извън индустриите, има и култура. Защото тя няма да умре. И ние ще доказваме, че тя съществува. Няма нужда да е забавно и закачливо. Ще е стойностно. Ще имаш възможност да пипнеш художника. Да се развълнуваш – вълнува се Анна. Занапред казва, че форумът ще се разширява с още качествени събития. Защото Европейската нощ на музеите и галериите ще е знак за добро изкуство и истинска култура.

И така – нещата трябва да се случват! И ще се случат от 19 до 1 часа на 17 май. Нека времето и изкуството бъдат с нас – изпраща ме Анна Дякова с усмивка.

Аз знам, че ще бъдат 🙂

 

 

 

Може да харесате още...