8 хиляди лентички за лекарския протест в пловдивско утре, до хората в бяло у нас – и пациентски организации, сред които Асоциация Муковисцидоза България

rlk1Патерици и стомна; здравец, мушкато и люти чушки; запалена свещ и икона на закрилника на лекарите Св. Иван Рилски, получена със завета на покойния български патриарх Максим да не се отчайват. С тази арт инсталация в Дома на лекаря в Пловдив председателят на Районната Лекарска колегия д-р Георги Кръстев посрещна медиите под тепетата ден преди медиците у нас да излязат на протест в подкрепа на европейските си колеги за осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани, прекратяване на корупцията и на репресиите върху лекари, достойно заплащане и достойни условия на труд. Ако тяхното здравеопазване се люлее, нашето е пред разпад – каза блестящият ортопед. И пресконференция можеше и да няма по простата причина, че всеки в залата – от медиците до последния журналист – сме „сърбали попарата“ на здравната ни система. Поне веднъж. И знаем, че това, за което се борят европейските лекари, е право, което – някак си – е черешка на тортата за българските медици. Защото и те, и ние като пациенти, сме до гуша в кашата на неслучващата се с години здравна реформа, която яде пари като за световно, но не произвежда адекватна грижа нито за лекарите, нито за пациентите.

rlk2Затова към общоевропейското настояване БЛС добавя и решенията си от Националния им събор през уикенда за актуализация на бюджета на НЗОК, отпадане на всички нормативни актове, които пречат на реализацията на това искане, както и незабавна отмяна на ПМС 94. от 24 април тази година за приемане на методики за остойностяване и заплащане на медицинската помощ, което според медиците радикално променя условията за работа в лечебните заведения.

Намираме се в идеалния модел на семейните отношения – казва д-р Кръстев за статуса на връзката между БЛС и здравните власти като МЗ и НЗОК. Става дума за това, че нещата не вървят, но единия тегли заради другия.

Това, очевидно, вече е невъзможно да продължава, щом миналия уикенд Лекарският съюз каза баста на събора си и предприе твърд курс. Гласувахме Декларация УС на БЛС да оттегли подписите на своите представители от Националния рамков договор за 2014-та година, поясни д-р Кръстев. И подчерта, че това е морален акт и не означава разпадане на Договора или стопирането му.

Ако исканията за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнение до 30 май, БЛС започва национален протест, за който ще помолим европейските лекари да ни подкрепят, каза още докторът. Тогава ще се иска директно развод с ръкодството на МЗ и Касата, или с други думи – оставки, стана ясно още от думите му.

muko-1uni12Утре 8000 лентички с българския трикольор и европейското знаме ще закачат на белите си престилки медиците в пловдивска област. Ще ги носят и представители на пациентски организации в страната. С тях точно в 12, 30 часа пред ДКЦ 1 под тепетата с маски на лицата и с още едни лентички – с новото мото на кампания „Муковисцидоза – да добавим живот“ ще излязат и представители на Асоциация Муковисцидоза, приятели на кампанията и доброволци. Те ще връчат Декларация в подкрепа на лекарския протест и с мотиви защо се присъединяват към него под мотото „Да се ядосаме”.

Може да харесате още...