Носителят на Пулицър за поезия Стивън Дън дебютира у нас

DUNNБългария открива още един световен поет, благодарение на бургаската издателска къща „Знаци”. Стихотворения на Стивън Дън – носител на наградата „Пулицър”-  са събрани в двуезичната книга „Видове любов”, която официално тръгва към своите читатели на 15 май. Преводът на стиховете е на Христина Керанова, преподавател по творческо писане в САЩ.  Художник на изданието е Невена Ангелова, също от Бургас.

Домакин на премиерата на стихосбирката, която ще се състои от 17.30 часа в Американския център на Столична библиотека на пл. “Славейков” 41, е Ричард Дамстра – културен аташе на САЩ в България. Лично той ще представи книгата на своя сънародник в партньорство с две големи имена на българското изкуство – актрисата Ани Бакалова и проф. Васил Димитров. Стивън Дън също ще участва в представянето на поезията си, макар и виртуално.

Издателите обмислят премиера на „Видове любов” и в Бургас.

Стивън Дън е най-популярният съвременен американски поет. Той е роден в Ню Йорк през 1939 г.  Получава бакалавърска степен по история и английски език от университетa „Хофстра” и магистърска степен по творческо писане от университета в Сиракуза. Пъстрота в биографията му дават различни професионални поприща: професионален баскетболист, копирайтър в рекламата, редактор, професор по творческо писане… Неговата поезия отразява живота на американската средна класа – с тревогите, страховете, радостите и проблемите, с всичко онова, което е част от нашето ежедневие.

„Доброто стихотворение може да бъде политическо, но е по-заинтересованo от пресъздаването или разбирането на динамиката на всяко човешко състояние, отколкото от постигането на промени”, пише Дън в есето си “Доброто и не чак толкова”. „Независимо от това, то е желателeн, подривен акт, който заменя това, което минава за истина, с нейното по- точнo /дълбоко приблизително определение, независимо дали темата е официална вечеря или мизерията по света. Точността, следователно, е по-радикална от страсттa, макар чe точност без страст може да е още едно определение за не толкова добро стихотворение.

Добрият поет отваря вратата на непокорното, трудното, неоформеното — в известен смисъл на неуправляемото – и им създава условия за съществуване. Колкото повече поетът разтяга пределите на въображението и организира хаоса, толкова по-богато е стихотворението.”

Стивън Дън е автор на шестнадесет книги, включително “Други времена”, с която печели през 2001 г. наградата „Пулицър”  за поезия.  Поетът е носител на наградата на Академията за литература, наградата Джеймс Райт и редица други отличия.  Той e преподавал в много университети в САЩ и е почетен професор по творческо писане в колежа Ричард Стоктън.  Стивън Дън живее със съпругата си, също писател, във Фростбърг, щата Мериленд.

Може да харесате още...