Най-голямата конференция за споделяне на идеиза 18 минути – TEDxBG 2014 – ще се излъчва безплатно на живо в шест български града

netwarsПловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Добрич. Това са градовете, в които ще бъде организирано специално безплатно излъчване на  TEDxBG 2014 – най-голямата конференция за споделяне на идеи в България. Конференцията ще се проведе на 18 май в Зала България в София и ще събере над 1100 души, готови да изслушат 20+ лектора в сфери като технологии, дизайн, изкуство, наука, активизъм, устойчиво развитие, архитектура. Още над 1000 души в страната се очаква да станат част от събитието. За да получат достъп до локалните събития, желаещите единствено трябва предварително да се регистрират. Ето и локациите за излъчване на конференцията в шестте града:

Пловдив
Катедра “Патологична физиология” в Медицинския университет (аудитория 7), бул. “Васил Априлов” 15А
Варна
International University College, ул. “Оборище” 13
Бургас
Националния куклен театър, ул. “Свети Климент Охридски” 2
Русе
Русенския университет, ул. “Студентска” 8
Велико Търново
UN Beso Art and Dance Center, Мол Велико Търново, ет. 4
Добрич
International University College, ул. “България” 3

Локалните излъчвания на TEDxBG са възможни благодарение на ентусиазма и отдадеността на местни доброволци. Организаторите подчертават, че половината лекции тази година ще бъдат на английски език, без възможност за симултанен превод на организираните в страната излъчвания. Началото на стрийминга е 10:00 ч. на 18 май, конференцията продължава до 18:30 ч.

TEDxBG се провежда за пета поредна година като едно от най-големите TEDx европейски събития. Лекторите са избрани като хора, които имат потенциала да отключат промяна и положителни процеси в развитието на обществото и страната ни, които са иновативни и прогресивни, предават идеите си с вдъхновение и могат да мотивират публиката. Сред официално обявените досега лектори са активистът на тема разхищение на храна Тристрам Стюарт, артистът Недко Солаков, предприемачът Любомир Ноков, адвокатът по човешки права Валерия Иларева, журналистът Росен Босев, юристът Стоян Ставру, рекламистът Йордан Жечев.

Паралелната програма на конференцията тази година включва две партита за гостите на TEDxBG с участието на DENA, Stefan Goldman, KiNK и други; филм фест със селекция от продуцентите от Agitprop; доброволчески и нетуъркинг събития, организирани от TimeHeroes.Org и приятели в деня преди конференцията – 17 май.

Вече 25 години световноизвестния форум за споделяне на идеи TED дава възможност на световноизвестни учени, дизайнери и културни иноватори да споделят идеите си със света за 18 минути. Сред презентаторите на TED са били Бил Гейтс, Ал Гор, Джейн Гудал, Сергей Брин, Джеймс Камерън, Боно и дузина нобелови лауреати. В духа на разпространяването на стойностни идеи, TED създаде програмата TEDx.
За TEDx

През 2010 година TEDxBG бе първото събитие от подобен вид, правено в България. На TEDxBG публиката гледа комбинация от записен TED видео материал и известни български презентатори на живо, подбрани по начин, който да разпали смислена дискусия и да разкрие нови връзки между различни културнозначими теми от областите на наукатa, изкуството, технологията, журналистиката, дизайна и устойчивото развитие. В България вече редовно се организират и други TEDx конференции от TEDx ентусиасти. Някои от тях са TEDxNBU, TEDxAUBG и TEDxMladostWomen.

Събитието е изцяло non-profit концепция и нито участниците, нито организаторите получават хонорари за труда си.

Може да харесате още...