Арт проектът FOR MALL NO на Соня Митова: Не искаме да бъдем марионетки на консуматорското общество

formalno7Тя е на по-малко от 24. Крехка. И някак губеща се в тъмносиния работен гащeризон, с който…рисува творбата си. Платното е подът на Баня Старинна в Пловдив. Четки са дланите й. А бои – оцветения в синьо и жълто пясък от морето, смесен с декоративни песъчинки.

Соня Митова загребва с шепи първо от синьото и започва да посипва очертания преди това с тебешир, канап и пирон кръг – точно под купола на Баня Старинна, откъдето светлината се процежда като тъжно слънце. Движи се по часовниковата стрелка.  И нито веднъж не обърква посоката. След като завършва синия кръг, поема в шепи жълтия пясък и започва да очертава втори кръг. Двойната окръжност е нейния поглед към темата на форума за съвременно изкуство Арт Позитив – Формално.  Или прото FOR MALL NO…

“Рисуването с пясък взаимствах като идея от пясъчните мандали, които създават будистките монаси. Когато мандалата е завършена те я разрушават – разказва Соня. По думите й, това разрушаване е ритуално и то е свързано с будистките вярвания в преходността на живота. Мандала- това е кръг, обиколка в превод от санскрит, обяснява момичето, което за първи път участва в изложба на съвременни артисти. Окръжността, припомня, означава цялост и завършеност и е символ на безкрайността, на Вселената. И още – Платон вярвал, че душата е с кръгла форма, а според Карл Густвав Юнг кръгът е най-мощният религиозен символ. Животът е безкраен цикъл от раждане смърт и прераждане… ”

Соня приключва пясъчните си кръгове. Със синя сърцевина – заради синьото като израз на небесното, духовното начало. И с тъмно жълта периферия – като проявление на видимия, земния свят.  “Надписът FOR MALL NO е от черно фолио, залепен директно на земята, преди посипването с пясък. Така в началото на изложбата надписът няма да се вижда от хората. При откриването ще премина свободно през пясъка. И ще приканя всички да го направят. Така те ще станат активен участник в творбата, променяйки формата й. Двата цвята – син и жълт ще се слеят, кръговете ще се претопят един в друг и ще потърсим взаимността между проявено и непроявено, между обективна и субективна реалност. Ще видим и надписа FOR MALL NO, който заявява: Не искаме да бъдем марионетки на консуматорското общество! Не искаме да бъде формални и лишени от съдържание!”

Соня Митова успя да провокира публиката на Арт Позитив. До 29 май, когато товрбите и инсталациите на общо 23-ма съвременни творци от пловдивския арт форум могат да се видят в Баня Старинна, не е ясно дали с пясъка няма да се изтрият от стъпките на хората и части от надписа.

Какво ще остане?

FOR?

MALL?

Или NO?

Интересно е да разберем какъв знак ще получим от случването на изкуството на живота. Всеки ден чрез нас. И заради нас.

Може да харесате още...