F2F TV партнира на Европейската нощ на музеите и галериите в Пловдив на 17 май

evroipa1За втори път на 17 май Пловдив ще се включи в отбелязването на едно от най-значимите културни събития на обединена Европа- Европейската нощ на музеите и галериите. С изключение на Природонаучния музей под тепетата, който е в ремонт, във форума ще се включат всички регионални музеи и  утвърдените частни галерии. Към тях ще се присъединят свободни артисти и занаятчиите от първия Балкански панаир на занаятите.  Тази година в отбелязването на Европейската нощ на музеите и галериите към Археологически, Етнографски, Градска художествена галерия / участваща с 4 свои музея/, Исторически / участващ с 2 музея/, се присъедини и Общински институт „Старинен Пловдив”, който ще представи програма в 3 свои къщи.

Частните галерии, които ще отворят врати за културната публика на Пловдив са: Арт галерия музей „Филипополис”, „Аспект”, „Волар”, „Възраждане”, „Галерия Инджов”, Дружество на пловдивските художници, „Дяков”, „Жорж Папазов”, „Коридор”, Културен център „Тракарт”, „Резонанс”, „Ромфея”, Соня Станкова с фотопроекта си „Хората на Пловдив”, Център за съвременно изкуство „Баня Старинна”, ЦВМИ „Източен”48, „Червеното пони”. Те ще дадат възможност на гостите си да видят доброто българско изкуство, да поговорят с авторите, да чуят концерти, да видят демонстрации на живо как се създава изкуство с различни техники.

Началото на Европейската нощ на музеите и галериите е поставено през 1997 година в Берлин, когато кметът на града решава да експериментира, за да привлече по- разнородна публика, като музеите и галериите продължат работния си ден и посрещнат посетители и през нощта. Експериментът е успешен и се провежда през следващите години в много европейски градове. Нещо повече, има пролетно и есенно издание.

През годините Европейска нощ на музеите и галериите претърпява различни метаморфози и така до 2005-та, когато Министерството на културата на Франция взема повод от Международния ден на музеите на 18 май и организира мащабна общоевропейска нощ на музеите и галериите във всички страни, членки на Европейския съюз.

Целта е хора, които рядко или никога не влизат в музей или галерия, да бъдат привлечени от необичайното работно време на тези културни институции и в магнетичната атмосфера на нощта да могат съвършено безплатно да се докоснат до изкуството – съвременното, а и това, добило правото да остане в музеите. Да се опита да формира вкус, траен интерес, да подпомогне различаването на култура от „културни индустрии”, да изпълни със съдържание и смисъл нощното посещение в музей и галерия, да го отличи от „масови улични среднощни сборища”, за които на другия ден не се помни нищо, свързано с културата… F2F TVще ви направи съпричастни на тази цел, защото подкрепяме идеята, че светът се нуждае от красота и че изкуството, като един от пътищата да се докоснем до нея – добавя evropa2стойност в живота ни.

Тази година организирането на Европейската нощ на музеите и галериите в Пловдив на 17 май премина в тясно сътрудничество с Министерството на културата на Франция, под чиято егида се провежда събитието и в сътрудничество с българското Министерство на културата. Изработени са два вида плакати- пловдивски, разпознаваем за пловдивчани от миналата година, и адаптирания френски, разпространен в Европа.

И така – Музеите и галериите в Пловдив ви очакват на 17 май от 19 до 01 часа.
НЕКА ИЗКУСТВОТО БЪДЕ С НАС 🙂

Може да харесате още...