Австрийски пенсионери спонсорират българското фолклорно изкуство

avstriA1Австрийски пенсионери дариха на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел 9 духови инструменти – флейти, тромпети и туба. На 8 май в Бургас инструментите символично бяха връчени от председателя на австрийския Съюз на пенсионерите Карл Блеха на директора на училището Мария Градешлиева. „В условията на икономическа криза всяко дарение за културата е ценно,това обаче е два пъти по-стойностно, защото доказва, че България и Австрия, макар и малки страни, заедно могат да бъдат големи в духовността”, каза министър Петър Стоянович по време на връчване на дарението.   Духовите инструменти са предоставени от музикален клуб “Света Магдалена” в Линц, федерална провинция Горна Австрия.

Решили сме да съставим духов оркестър, като ползваме подарените инструменти, с който да изнасяме концерти на празници в града”, сподели директорката на училището като благодари на дарителите от Австрия и лично на Калин Сутев, който се ангажира с цялостната организация по реализацията на събраните австрийски дарения от миналата и тази година.  Възрастните австрийци, които вече втора пролет почиват в Слънчев бряг по договор с австрийския Съюза на пенсионерите, се  превърнаха в основните спомоществователи на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”.

AVSTRIA2През пролетта на 2013-та 7 000 австрийци от третата възраст, членове на Австрийския съюз на пенсионерите, гостуваха в Слънчев бряг за първи път и едно от най-вълнуващите им преживявания в България се оказа посещението в музикалното училище в Котел. В  програмата на всяка от групите беше включен 35 –минутен концерт на талантливите му възпитаници. Идеята да бъде подпомогнато училището възникна спонтанно и превърна австрийските пенсионери в меценати на българското фолклорно изкуство. С щедро дарение от лични средства, те обновиха част от общежитието на училището, призвано да съхрани българската фолклорна традиция.

Тази пролет в Слънчев бряг ще почиват още 6000 възрастни туристи, които продължават благотворителната кампания от миналата година. Събират и лични средства, за да могат напълно да реновират училището в Котел. Австрийските пенсионери пребивават тук по договор с най-голямата организация на хората от третата възраст в Австрия –  PVÖ. Всяка година, чрез туроператорската си фирма „Сениорен Райзен”, Съюзът организира пролетни и есенни срещи на своите членове в различни страни. В България гостите от Австрия са с посредничеството на българския им партньор „ДТС – Дестинейшън Туристик Сървисис” ООД.

 

 

Може да харесате още...