Книга за първия биограф на Апостола представят днес в Пловдивския университет

Pyrviat-biograf-na-Apostola-koritsaПредставяне на книгата „Първият биограф на Апостола. Първият уредник на музея на Апостола“ организира днес, 8 май, Катедра „История и археология“ на Философско-историческия факултет на Пловдивския университет. Изданието ще бъде презентирано от авторите проф. дин Иван Стоянов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски” в Карлово. Модератор на срещата ще бъде преподавателят от ПУ „Паисий Хилендарски“ гл. ас. д-р Тодор Радев. Изданието е посветено на 141 години от смъртта на Апостола и 81 години от възстановяването на родната му къща. Малко известен е фактът, че първият биограф на Левски е Георги Яковлев Кирков от Плевен. Той завършва средно образование в пансиона на Тодор Минков в руския град Николаев. По-късно следва висшето си образование в продължение на 2 години в Петербург, но поради тежкия климат се мести в Одеса, където се дипломира. В България се завръща по време на Руско-турската освободителна война, като става служител във временното руско управление. Участва в Учредителното събрание, а след това е назначен за пръв директор на Народната библиотека.

Вторият раздел на книгата е посветен на Никола Славчев, който е най-големият радетел за изграждането на музейната сбирка и неин пръв уредник.

Представянто на оригиналното двустранно издание е от 15:00 часа в Университетската библиотека на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Може да харесате още...