Философско-историческият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ открива кандидатстудентската си кампания

books-studentsС информационен пункт на площад „Централен“ днес, 7 май, от 17:00 часа стартира кандидатстудентската кампания на Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Това обяви деканът доц. д-р Красимира Кръстанова. Тя уточни, че до 22 май в информационния пункт ще се презентират специалностите на факултета.  От висшето училище припомнят, че срокът за записване за предварителната кампания е до 23 май. Желаещите могат да заявят участие, като подадат декларация в Университетския информационен център в Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“, в стая №2 във всеки делничен ден, представяйки лична карта – оригинал и ксерокопие, и заплащайки кандидатстудентска такса. Записването става и в бюрата по градове или през сайта на университета: http://www.uni-plovdiv.bg

Предварителните изпити на ПУ „Паисий Хилендарски“ по традиция се провеждат през месец юни. Тази година първият от тях е по български език и е насрочен за 2 юни. На следващият ден е изпитът по история на България. На 4 юни ще изпитват по 3 предмета – математика, химия и психология, а на 5 юни – по английски език и информатика. В един ден са насрочени препитванията по биология, география на България и физика – 6 юни.

Изброените изпити са с начален час 9:00 ч. Проверката на говорните и комуникативните способности ще се проведе от 2 до 6 юни от 14:00 до 17:00 ч. На всеки изпит кандидатите са задължени да носят личната си карта и компютърната разпечатка с входящия номер.

За специалностите „Педагогика на обучението по музика“, „Музика“ и „Джаз и поп изпълнителско изкуство“ на Педагогическия факултет ще се проведат предварителни изпити на 31 май и 28 юни от 10:00 ч. в Нова сграда Пловдивския университет – бул. „България“ №236, кабинет 509. Ранните дати за специалностите „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ и „Графичен дизайн с реклама“ са 26 май и 23 юни от 10:00 ч. в кабинет 103 на Нова сграда.

На предварителните изпити могат да се явят всички желаещи, като с получените оценки могат да участват в класирането или да се явят отново на същите изпити, ако получената оценка не ги задоволява. При формирането на бала за класиране се взема по-високата оценка, ако кандидатстващите са се явили както на предварителните, така и на конкурсните изпити през юли. В кампанията могат да се явят завършилите средно образование в предишни години или дипломиращи се през учебната 2013/2014 година. Кандидатите без диплома за средно образование също имат право да се явят, но не участват в класирането.

Положилите успешно предварителните конкурсни изпити могат да участват в общото класиране, ако отговарят на условията за кандидатстване и подадат съответните документи в утвърдените срокове: от 17 юни до 2 юли в университета, в бюрата по градове или по интернет (през сайта http://www.uni-plovdiv.bg).

Документи за оценки от предварителните изпити се получават след обявяването на резултатите от съответните изпити през юли.
Кандидати, издържали изпит на предварителна сесия с отлична оценка (над 5,50), или получили отлични оценки от олимпиади и международни сертификати, се записват като студенти на Пловдивския университет в посочена от тях специалност. Същото се отнася и за кандидат-студенти, издържали предварителните изпити по музика и изобразително изкуство с оценка най-малко „много добър 5.00“. Съответните изпити трябва да удовлетворяват изискванията за прием в посочената специалност.

Записването по този ред става с подаване на кандидатстудентски документи, документи за записване на новоприети студенти и заплащане на дължимите кандидатстудентска и семестриална такси. Срокът за записване е във времето на прием на документи от 17 юни до 2 юли. В случай, че все още не са получили дипломата си, кандидатите попълват декларация, с която се задължават в срок до 15 юли да я представят. При неспазване на срока те губят студентските си права, като техните места се овакантяват и се включват за попълване в следващо класиране.

Когато кандидат, записан в дадена специалност с отлични оценки от предварителните сесии, олимпиади или международни сертификати, пожелае да кандидатства и в други специалности, има право да подаде кандидатстудентски документи в рамките на утвърдените срокове. Ако бъде повторно приет, заплатената от него такса се признава и тя остава непроменена, при положение че специалността е в същото направление. Когато обаче е в друго направление, в което семестриалната такса е по-висока, се доплаща разликата, уточниха от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Може да харесате още...