Ангел Найденов: Независимо от ескалацията на напрежението в Украйна, в НАТО не се планира военна операция. Разчитаме на политическо решениe

helikopter_rangers_krumovo_001Независимо от ескалацията на напрежението в Украйна, в НАТО няма планирана военна операция в отговор на събитията там – това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Ангел Найденов в Деня на храбростта и празник на Българската Армия в сутрешния блок на БНТ. „Така че аз изключвам изобщо участие на български военнослужещи”, заяви той и подчерта, че на всички форуми, посветени на ситуацията в Украйна, се залага на намирането на политическо решение. „Трябва да търсим, първо, въздържане от насилие и второ – шанс на мирното решение”, подчерта министърът.

„Въпреки трудностите, които изпитва Българската армия, ние сме в състояние да изпълняваме конституционно поставените ни задачи”, заяви още той и посочи, че понякога това става с риск за живота и здравето на военнослужещите заради остарялата техника, с които разполагат. По думите му,  армията ни има нужда от нови военни кораби, бронирани машини, поддържане и увеличаване броя и възможностите на зенитно-ракетните комплекси, екипировката и оборудването за военнослужещите. “Не подценявам необходимостта от финансиране в никоя друга област, но винаги има един предел, от който нещата стават критични. Мисля, че по отношение на средствата за отбрана сме достигнали този предел”, посочи Найденов.

Той коментира, че пакетът от цели за способности на въоръжените сили, който включва и процеса на модернизация и превъоръжаване на армията, не е продукт на кризата в Украйна и на събитията на изток и североизток от България. „Те са продукт на дълго планиране в рамките на Алианса и са заложени за реализация до 2020 г. За съжаление, една част от тези цели са прехвърляни през различни години и не са били реализирани заради недостиг на финансови средства”, посочи Ангел Найденов.

Министърът припомни, че от тази година се възстановява традицията ротацията по върховете на армейското командване, както и повишаването в офицерско звание да става в навечерието на 6 май. За първи път в историята на новата българска държава начело на армията застава и представител на Военноморските сили.  Най-мащабната в последните години промяна във висшето офицерство, обявена на 5 май в Президентството, министърът на отбраната обясни с изтичането на мандата на част от командирите и с достигането на пределна възраст на други от тях.

Може да харесате още...