Нови защитени зони за опазване на местообитанията на дивата флора и фауна; всекидневни уроци как да пазим природата

IMG_20140422_084843С над 485 ха се разширява площта на защитените зони за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна в България след като правителството измени съществуващите списъци и добави една нова зона. Разширението на площта се отнася до територията на защитените зони и е резултат от допълнителни теренни проучвания на Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Новата защитена зона е „Девненски хълмове” (297,108 ха). С над 188 ха са разширени териториите на защитените зони „Крайморска Добруджа” и „Комплекс Калиакра”. Тези новини ще бъдат добри, само ако успеем да научим децата си да опазват природата. В това са убедени не само екоекспертите и природозащитниците, но и учителите от редица български училища. Като екипа на ОУ “Душо Хаджидеков” в Пловдив. И тази година тук преподаватели и ученици отбелязаха в края на април Международния ден на земята с атрактивна програма, в която децата не бяха безучастни наблюдатели, а активни участници.

Така изложбите с техни проекти, включително и на предмети, сътворени от отпадъци, подчертаха погледа им към защитата на това, което имаме в страната си, но често не забелязваме и унищожаваме с лека ръка.  Седмокласници подготвиха за съучениците си интераактивни презентации, а експерти на Зелени Балкани и РИОСВ разказаха как се управляват водите и  интересни факти за биоразнообразието на нашата планета.

Всеки випуск имаше своя програма за деня. Но всички се включиха в акциите за предаване на вторични суровини, озеленяване на училището и почистване на училищната сграда и двора.

Това, което отличава училището е, че грижата за екологията не се поощрява  само в края на април в деня на Земята. А и във всеки момент, в който различни ситуации от ежедневието ни провокират темата да стане акцент на кратка беседа или дори цял час на класния ръководител, разказват и децата, и учителите.

 

снимки: ученици от 7 “бе” на ОУ “Душо Хаджидеков”

 

Може да харесате още...