В навечерието на Деня на храбростта висши военни се издигат по стълбицата; нови началници на отбраната; командващи на родовете войски и някои бази

flag_bg2В навечерието на Деня на храбростта президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще удостои с висше военно звание офицери от Българската армия.  Точно в 13.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 ще бъдат обявени новите началници в системата на отбраната от 30 юни.  От тази дата начело на армията застава контраадмирал Румен Николов, който ще бъде удостоен с висше офицерско звание „вицеадмирал“. Двамата му заместници ще бъдат командирите на Сухопътни войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов.

И още стъпки нагоре по стълбицата на йерарйията в отбраната:

Бригаден генерал Андрей Боцев ще получи звание „генерал-майор“ и ще заеме длъжността командир на Сухопътни войски. Негов заместник ще бъде досегашният командир на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров. Полк. Пламен Атанасов ще бъде назначен за началник на Щаба на Сухопътни войски и ще получи висше офицерско звание „бригаден генерал“. За командир на 2-ра механизирана бригада ще бъде назначен полк. Димитър Илиев, който ще бъде удостоен със звание „бригаден генерал“.

Заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев ще бъде назначен за командир на Военновъздушните сили и ще получи звание „генерал-майор“. Полк. Александър Кръстев ще заеме длъжността заместник-командир на ВВС и ще бъде удостоен със звание „бригаден генерал“.

От 30 юни т.г. заместник-командирът на Военноморските сили комодор Димитър Денев ще бъде назначен за командир на ВМС и ще получи звание „контраадмирал“. Началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ комодор Димитър Ангелов ще заеме длъжността заместник-командир на ВМС. За началник на Военната академия ще бъде назначен досегашният командир на Военноморската база комодор Митко Петев, който ще получи звание „контраадмирал“.

Контраадмирал Георги Мотев ще бъде назначен за временно изпълняващ задълженията на вакантната длъжност командващ Съвместното командване на силите (СКС), считано от 17 септември 2014 г., до назначаването на титуляр на длъжността, но за срок не по-дълъг от една година. От 30 юни т.г. бригаден генерал Стефан Петров ще заеме длъжността началник на Щаба на СКС.

Полковник Михаил Попов ще бъде назначен за командир на 68-а бригада „Специални сили“ и ще получи звание „бригаден генерал“.

Полковник Иван Лалов ще бъде назначен за командир на 3-та авиационна база и ще бъде удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

Капитан I ранг Мален Чубенков ще бъде назначен за командир на Военноморската база и ще получи звание „комодор“.

С висше офицерско звание „бригаден генерал“ ще бъдат удостоени полковник Борислав Сертов и полковник Георги Миленов, а комодор Георги Фиданов ще бъде удостоен със звание „контраадмирал“. С висше офицерско звание „генерал-майор“ ще бъдат удостоени бригаден генерал Марин Начев и бригаден генерал Драгомир Димитров.

Длъжността директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната ще заеме капитан I ранг Кирил Михайлов, който ще получи звание „комодор“. Полковник Валентин Кръстев ще бъде удостоен със звание „бригаден генерал“ и ще заеме длъжността директор на дирекция „Логистика“. Считано от 29 юли т.г., за директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ на МО ще бъде назначен полк. Емил Шошев, който ще получи звание „бригаден генерал“.

 

 

Може да харесате още...