Тридневен траур в Одеса заради жертвите на трагичните сблъсъци и пожара в Дома на профсъюзите вчера; няма пострадали българи

pojar_vzriv_ogin_dimНяма загинали или пострадали български граждани, включително и от служителите на консулската служба в Одеса при трагичните събития в Одеса вчера. Това стана ясно от изказване на вънвния ни министър Кристиян Вигенин по БНР тази сутрин. Властите в Украйна са напълно наясно колко чувствителна е България по отношение на случващото се в Одеса и областта, каза Вигенин и призова правителството в Киев да изпълнява стриктно поетите ангажименти за разоръжаване на паравоенните групировки и за ограничаване на влиянието на крайната десница.

При улични сблъсъци на 2 май и пожар в Дома на профсъюзите в Одеса официалното потвърждение на Прокуратурата в Одеса е за 46 души загинали и повече от 200, потърсили помощ в здравните заведения, предаде Агенция Фокус, цитирайки РИА Новости. Осем от жертвите са загинали, бягайки от огнената стихия като са скачали от високите етажи на синдикалния дом. Сред пострадалите има служители на милицията и военни. Фокус съобщи още, че според властите в Одеса пожарът е умишлен. “Поддръжниците на федерализацията се скриха в тази сграда, след като техният лагер беше подпален по време на сблъсъците им с радикалисти от „Десен сектор” и футболни запалянковци”, разказват колегите.

Вигенин нарече случилото се вчера в Одеса “чудовищно” и настоя за пълно разследване и никаква милост за убийците. Според българския външен министър “гарантирането на реда в Украйна е отговорност преди всичко на управляващите в Киев и в конкретния случай в Одеса”. „Очаквам да се предприемат спешни действия безредиците и насилието от вчера да не се разпространят и в други градове в областта, защото това би означавало да се дестабилизира регионът и да засегне този път и районите, населени в най-голяма степен с български граждани”, подчерта той.

Във връзка с ескалацията на напрежението, Вигенин апелира за повече въздържаност, разум и диалог, за да се спрат провокациите от всички страни. По думите му, нормализацията на политическия процес в Украйна и стабилизацията на страната са възможни само ако има диалог и се създадат необходимите условия за провеждането на планираните на 25 май президентски избори, които имат за цел да дадат неуспорима легитимност на президента на страната.

По думите на министъра, добре е четирите страни, които постигнаха Женевското споразумение, да се срещнат отново, за да направят преглед и да се прецени какво още е необходими за неговата реализация.

Прокуратурата разследва трагичните събития. Задържани са над 120 души.

Днес и в идните два дни Украйна е в траур заради загиналите при спецоперацията на украинските сили в Донецка област и жертвите в Одеса. Флаговете на обществените сгради са свалени наполовина и към тях са прикрепени траурни ленти.

Може да харесате още...