Революционна за България и Източна Европа система за роботизирана хирургия работи в Медицински университет Плевен

ochna_operacia COHМедицинският университет в Плевен представи революционна за България и Източна Европа система за роботизирана хирургия и обучение. Пионер в това начинание е проф. д-р Григор Горчев, почетен ректор, ръководител на Телекомуникационния ендоскопски център и член на Съвета на настоятелите към висшето училище.  През 2008 година той  извършва първата робот-асистирана гинекологична операция. Втората система за роботизирана хирургия от последно поколение Da Vinci Si със симулатор за обучение е въведена през месец март тази година.  Към момента в Плевен са сформирани общо четири екипа по хирургия, които работят с роботизираната система – два онкогинекологични, един урологичен и един екип по обща хирургия.

„Системата ще подобри резултатите от оперативната и лечебната дейност в клиничната практика и ще бъдат доказани многобройните ползи за пациента: намаляване на болничния престой, ниска кръвозагуба, намаляване на постоперативната болка и дискомфорт, редуциране на риска от инфаркт, бързо възстановяване и връщане на пациентите към нормален социален живот.  Всичко това неминуемо ще подобри икономическите показатели на лечебните заведения, ще увеличи тяхната ефективност и ще оптимизира използването на ресурсите“, обясни проф. д-р Горчев.

Въвеждането на втора роботизирана система от последно поколение Da Vinci Si осигурява съвременни условия за развитие на наличния научноизследователски потенциал и затвърждава водещите позиции на Медицински университет – Плевен, като обучителен и сертифициращ център по ендоскопска хирургия за страната и Източна Европа.

„С реализирането на проекта медицинските специалисти имат възможност да се включат в трето ниво на обучение по високоспециализирани дейности – работа с роботизирана система. Това ще доведе до значително увеличаване на броя на българските специалисти по ендоскопска хирургия в областта на гинекологията, урологията и коремната хирургия“, обясни проф. д-р Томов, ректор на Медицински университет – Плевен.

През октомври под патронажа на МУ – Плевен в София ще се проведе ІІІ Международен конгрес по роботизирана хирургия с председател на форума проф. д-р Григор Горчев, където видни специалисти от Европа и САЩ ще споделят своя опит в сферата на роботизираната хирургия.

 

снимка: архив

 

 

 

 

Може да харесате още...