Село Хухла се готви за Майски мистерии

Plakat Misterii Huhla 2014„Мистериите на Хухла“ ще обладаят родопското село Хухла на 1-ви и 2-ри май, съобщи писателят Иван Бунков, инициатор на културния фест.  Хухла ще събере отново не само певци, поети и музиканти от балканските страни, но и изследователи на разорението на Тракийските българи и техни потомци.  Откриването на фотоизложба „Бадемовата Хухла” в селското читалище от 11 часа на 1-ви май ще даде старт на празника. След това гостите ще изкачат хълма Илинденя, където ги очакват гергьовски люлки и пикник със скара. Следобед любознателните могат да разгледат Свелището водопад, Камъните на цар Дарий и Родостица / Калето на Хухла/ или да отидат до тракийските разкопки край село Микро Доксипара в Гърция и вила Армира край Ивайловград.

Вечерта на 1-ви май в селското читалище от 19 и от 20 часа ще бъде прожектиран документалният филм за експортирането на солунските българи през юни 1913 година с кораби в концлагер на остров Трикери (Гърция), където повечето умират при нечовешки условия. Автор на филма е Георги Дракалиев, внук на Коста Хаджиев, първият изследовател на хухленските родове.

На 2-ри май от 9.30 часа в центъра на селото ще започне кръгла маса на открито „Геноцидът – сто години по- късно”. В нея ще участват посланик Любомир Шопов, автор на документалната книга „Геноцид”, историкът Стоян Райчевски, водещ тв предаването „Прокудени от бащин край” и автор на „Етническото прочистване на българите в Източна и Западна Тракия“, писателят Георги Петков, носител на наградата „Почетен селянин“ на „Мистериите на Хухла 2013“ за документалната повест „Кървавата 1913“, Иван Бунков, председател на „Национално движение – Памет за 1913 година“, Елена Костова, секретар на движението, историкът Василка Ташкова, преподавателите Тонка Василева и Светла Караянева, поети, писатели, публицисти, гости на Хухла.

Те ще дискутират по теми като „100 години от завръщането на Малоазийските българи“, „101 години от разорението на Тракийските българи“, „Къде бяха държавата и църквата?“, „Какво остана в историята, в литературата, в учебниците, в киното, в театъра?“.  Накрая ще изработят и гласуват петиция до Народното събрание, съобщи Иван Бунков. Според него една от най-важните теми е как да направим новия прочит на историята така, “че да не се смразяме, а истината да ни просветли, да си простим и да се сдобрим?”

Именно как балканските народи заедно се веселят, а не враждуват, ще демонстрират Майските Мистерии на Хухла 2014. На 2-ри май следобед акордеонистът Нешко Нешев и цигуларят от Турция Недим Налбантоглу с вселенско надсвирване ще накарат мало и голямо да се хване на нашенско хоро, а гости от Гърция ще редуват сиртаки с ръченица.

На 2-ри май ще бъде връчена и тазгодишната награда „Почетен селянин“ на Мистериите на Хухла. Преди това в кръчмата “Центъра на света” ще има яко надхапване с прясно козе, овче и краве сирене, баници, ястия от нахут, тахън, лапат, георгьовденско агне, свинско, телешко и риба и скара, сусамки, хухленска баклава и всичко това полято обилно с одринско вино, драмска ракия и козешка бърканица.

Може да харесате още...