Австрийски пенсионери откриха сезона в Слънчев бряг

turisti1Първите 360 организирани туристи пристигнаха в Слънчев бряг през тази седмица и с това неофициално дадоха старт на туристическия сезон в комплекса. Туристите пътуват по програма на австрийския Съюз на пенсионерите, избрал преди година българския курорт за място на своите „пролетни срещи”. Възрастните хора бяха посрещнати в хотел „Еврика” по стара българска традиция – с хляб, сол, както и с по чашка ракия 🙂  Те бяха изненадани и от фолклорната програма, специално подготвена за тяхното посрещане. По-пъргавите от тях дори се включиха в хорото.

Австрийският съюз на пенсионерите изпраща свои членове в Слънчев бряг за втора поредна година. В рамките на програмата за 2014 г. за един месец – в края на април и началото на май, курортът ще бъде посетен общо от 6 500 туристи. Групите ще се сменят всяка седмица. Периодът преди активния туристически сезон е избран не случайно – организаторите на „пролетните срещи” считат, че той е най-подходящ, за да бъдат опознати страната и нейните жители.

turisti2Непосредствено преди пристигането на първите туристи фирмите, ангажирани с обслужването им, представиха пред журналисти целия туристически пакет, предложен на хората от третата възраст. За организацията и обслужването на гостите са ангажирани 70 сътрудници на „Сеньорен Райзен“ и партньорската агенция „ДТС“. Обслужването на участниците в това пътуване започва още от дома им. Те са придружавани от сътрудник на туроператора от началото до края на пътуването. Съблюдават се всички техни специални изисквания и претенции, включително необходимостта от диетична храна. Съобразно потребностите и повишените им претенции на гостите за тяхното настаняване са подбрани  четиризвездни хотели. Осигурено е качествено медицинско обслужване. Екипът от лекари и медицински сестри ще е на разположение денонощно.

35 специално обучени екскурзоводи –българи, ще представят страната на възрастните австрийски туристи. Пакетът с мероприятия включва пътуване до Котел и Жеравна, целодневен тур “Созопол-Ропотамо“, посещение на Бургас, екскурзия до солниците на Поморие и дегустация в избата на „Черноморско злато“. Всяка седмица австрийските гости ще посещават бургаската опера, където специално за тях ще бъде изнасян тържествен концерт.

Членовете на австрийския Съюз на пенсионерите пътуват до България със собствени средства. Срещу 750 евро те получават самолетен билет, пълен пансион в четири звезден хотел с храна и напитки, плюс допълнителните мероприятия и екскурзии. „Пролетните срещи” на австрийските пенсионери се организират на ротационен принцип. Туристите, които сега ще посетят Слънчев бряг, през миналото лято пътуваха до Италия. А тези, които през 2013 г. летуваха тук, сега се отправят към италианските курорти.

„Австрийците са очаровани от българското гостоприемство, от фолклора, хотелите и обслужването и най-вече от изключително вкусната българска храна. Не случайно през миналата година те обявиха Слънчев бряг за най-успешната туристическа дестинация”, сподели впечатления Ото Шпел- управител на „Сениорен Райзен”.  Двугодишната програма на австрийския пенсионерски съюз приключва в края на май и вече се обмислят вариантите за бъдещи общи инициативи, насочени към туристи от други възрастови групи, каза Калин Сутев – управител на „Дестинейшън Туристик Сървисис” .

Слънчев бряг е напълно готов да посрещне австрийските пенсионери, увери Златко Димитров. Алеите са почистени и осветени, зелените площи – оформени. Плажовете ще предоставят необходимите услуги. „Слънчев бряг” АД е призовало и бизнеса да се включи в акцията като отвори заведенията, магазините и салоните за услуги, за да не се чувстват първите гости изолирани.  Пребиваването на австрийските пенсионери тук се очаква да донесе само за 1 месец 49 000 нощувки, приходите от самолетни билети възлизат на 3 млн. лв., от услуги на място – 4.2 млн. лв., а от допълнителни услуги – консумация, сувенири, екскурзии и др. – 2 млн. лв.

Може да харесате още...