Търси се новия лауреат на мини Нобеловата награда за точни науки

Smart ClassroomPlovdiv_Students2Национална студентска олимпиада по теоретична електроника търси новия лауреат на мини Нобеловата награда за точни науки. Състезанието е тридневни и приключва в събота, 26 април, във филиала на Техническия университет в Пловдив. В него участват 9 отбора от техническите вузове в страната – по два отбора от Техническия университет – София, филиала му в Пловдив, Русенския университет, както и отбори от Варненския университет, Химикотехнологичния и металургичен университет в София и Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Пловдивският филиал на Технически университет – София поема за втори път домакинството на студентската олимпиада. За подготовката на пловдивските отбори разказва доц. Никола Георгиев – ръководител на катедра “Електротехника” в ТУ-София, филиал Пловдив: “Олимпиадата е изключително трудно състезание и досега нито един студент не е успявал да реши всички задачи и да събере максимален брой точки. Отборите са от по петима състезатели, като “пресяването” започва с вътрешни състезания между 200 отлични студенти – второкурсници. Самото състезание продължава 4 часа, като се решават общо 3 свръхтрудни задачи, всяка от които може да донесе по 10 точки. Всеки участник “играе” сам за себе си, а накрая има и отборни победители. Досега максималния брой точки, получени на студентска олимпиада по теоретична елетротехника е бил 18, а пловдивските отбори имат 2 първи, 2 втори и 4 трети позиции. ”

Вероятността пловдивските студенти да бъдат победители и на тазгодишната олимпиада е много голяма. За първо път в практиката си доц. Никола Георгиев е написал 8 пълни шестици на януарската сесия по теоретична електротехника. И двата отбора са в страхотна форма и ще воюват за първото място, коментира той.

Журито на олимпиадата е от шестима преподаватели по специалността – по един от всеки технически ВУЗ, който участва в състезанията. За 18 от състезателите, постигнали най-висок резултат, има еднократна стипендия.

Интересът на студентите, да участват в олимпиадата по теоретична електротехника е много голям. Да участваш в студентския олимпийски отбор означава, че си сред най-силните български студенти по техническите науки и никой не пропуска да отбележи този факт в CV-то си, коментира доц Георгиев. Към този студентски елит още отсега проявяват интерес платежоспособни български и чуждестранни фирми, стремящи се да го привлекат при себе си на работа. Победителят от олимпиадата по теоретична електротехника – Тодор Спасов – докторант в Лондон е и мини Нобелов лауреат по точни науки. Лауреат на мини Нобелова награда за точни науки е и друга студентка, завършила филиала на Техническия университет в Пловдив – Велислава Спасова – в момента докторант в ТУ-София.

снимка: студенти-архив

 

 

Може да харесате още...