Българите в Палма де Майорка, Берн и Нюрнберг за първи път – на тържествена служба за Възкресение; Западно и средноевропейският митрополит Антоний служи в Берлин

berlin_den2_001aЗа първи път българите в Палма де Майорка, Берн и Нюрнберг ще могат да присъстват на тържествена църковна служба при български свещеник за Възкресение. Това ми разказа в аванс Западно и средноевропейският митрополит Антоний, който точно в 24 часа ще отправи пасхален поздрав за най-светлия християнски празник от амвона на Българския катедрален храм “Св. Цар Борис Михаил Покръстител” в Берлин.

В Берн службата ще събере сънародниците ни за втория ден на Възкресение. Специално за нея от Страсбург ще пътува отец Георги. В Берн все още няма функционираща църковна община, но първите стъпки вече са направени, сподели митрополит Антоний.  За Палма де Майорка, където е сформирана една от най-младите църковни общини, пък, е изпратен свещеник от България и нашите сънародници там ще се поздравят с Христос Воскресе в криптата на католическата църква “Св. Себастиян”. В новата църковна община в Нюрнберг духовната радост заради първата служба с български свещеник също ще е голяма, допълни митрополитът.

antonij1В Берлин, където вече са обагрените яйца за дар на миряните, пролетта е разлистила дърветата в парка в квартал Ной Кьолн, където се намира българският храм. Очаква се вечерта той да се изпълни с хора, притихнали в радостното очакване на вестта за Възкресение – така, както това се случва от години. Новото сега е, че ремонтът на храма напредва и приземното помещение, което се подготвя за енорийски център, вече е с готова изолация. Предстоят още укрепителни дейности, полагане на мраморен под и осигуряване на функционално енергоспестяващо отопление.

В 23:30 часа днес митрополит Антоний – в съслужение със свещениците Юлиан Ангелов и Любомир Леонтинов – започва тържествената служба за Възкресение с Пасхална полунощница. Половин час по-късно ще благослови всички с думите: Христос Воскресе. А събралото се множество ще му върне в хор отговора, звучал стотици и стотици години със силата на прераждането и премъдростта: Воистина Воскресе!

Може да харесате още...