Ремонтират 230 км второкласни и третокласни пътища със спестените средства от зимно поддържане

sniag-pokrivnakolaЗимното поддържане на републиканската пътна мрежа от ноември до края на март струва 44,5 млн. лв. Заради топлата зима са спестени 15,5 млн. лв., съобщи на пресконференция днес министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. По нейни думи, тези пари ще бъдат насочени за стартиране на превантивен ремонт на 230 км второкласни и третокласни пътища – участъци, които не са ремонтирани от години и са в лошо състояние. „Започваме поетапното ремонтираме на тези компрометирани участъци от републиканската пътна мрежа като поредна стъпка в изпълнението на новата политика на правителството за подобряване на състоянието на второкласните и третокласни пътища“, каза Терзиева.

На места ремонтните дейности вече са стартирани. Преди дни започна ремонтът на общо 17 км третокласна пътна мрежа в община Стрелча. Това са участъци от пътя Копривщица – Стрелча, който осигурява връзката с подбалканския път София – Бургас, както от пътя Стрелча – Пазарджик. На отсечките не е извършван основен ремонт от близо 50 години. Усилено се работи и на кръговото кръстовище на път ІІ-13 в Кнежа. През следващите седмици ще започне и ремонтът на 4 кръстовища по направлението Слънчев бряг – Бургас. Целта е строителните работи да завършат преди началото на активния туристически сезон – да се облекчи трафикът и да се преминава безопасно през кръговите кръстовища, заяви още министърът.

16 млн. лв. от бюджета на АПИ, от програмата за текущ ремонт и поддържане, ще бъдат използвани за изкърпване на пътната насталка. Предвидените средства за месец април са 6 млн. лв., а за месец май – 10 млн. лв. Според Терзиева приоритетно ще се изкърпват най-натоварените направления – автомагистралите, първокласните и второкласните пътни участъци. Целта е до средата на месец юни, преди старта на активния туристически сезон, да приключи изкърпването по най-натоварените направления и пътищата водещи към черноморските и планинските курорти, подчерта министърът.

Може да харесате още...