Ще имаме електронни здравни досиета – засега все още само на хартия

computer_handsЩе имаме електронните здравни досиета. С такива ще се сдобият и всички публични регистри, информационни бази от данни и системи, за които е предвидено в нормативен акт, че се водят от МЗ и неговите второстепенни разпоредители с бюджет, от лечебни и здравни заведения, НЗОК и от лицензираните застрахователни дружества. Като пациенти ще разполагаме и с електронни здравни карти, както и с безвъзмезден достъп до тях. Всичко това се регламентира от приетия днес проект на закон за изменение и допълнение на Закона за здравето.

Друга група промени, които се предлагат, са свързани с дейността на здравните кабинети в детските градини, училищата, домовете за деца, социалните учебно-професионални центрове и приюти за деца. Създава се възможност в тях да се извършват дейности, свързани с подпомагане процеса на наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания.

За първи път се предлага въвеждането на правила за създаването и функционирането на структури, които да предоставят интегрирани здравно-социални грижи в домашна среда.

Приема се също така удължаване с още 5 години на срока, в който общопрактикуващите лекари, които не са придобили специалност по обща медицина, да могат да продължат да работят като такива. Ще се даде възможност на тези от тях, които не са се зачислили за придобиване на специалност обща медицина, да се зачислят в едногодишен срок от влизане в сила на закона.

Одобряват се промени в нормативния механизъм за създаването и актуализирането на Националната здравна карта, чрез която да се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ.

С промените в Закона за здравето се утвърждава създаването на нов раздел „Защита от въздействието на нейонизиращи лъчения” в глава втора „Дейности по опазване на здравето”. В него са отразени основните положения, залегнали в Препоръка 1999/519/ЕО за ограничаване на експозицията на населението от електромагнитни полета. Предвижда се Министерството на здравеопазването да създава и поддържа публична информационна база с данни за обектите с излъчващи съоръжения.

И още: закрива се Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и се въвежда правилото създаването на лечебни заведения за болнична помощ да става след предварително съгласие на министъра на здравеопазването, давано още на ниво инвестиционно намерение. Облекчават се процедурите за издаване на удостоверения за регистрация на лечебни заведения и на разрешения за лечебна дейност като се намаляват сроковете за издаване на съответните удостоверения и разрешения.

Всичко това засега е все още само на хартия. Защото одобрен от Правителството, тзои законопоект тепърва ще влиза за обсъждане в НС. А там – знаем – не е ясно.

Може да харесате още...