Белодробна болница Пловдив няма да бъде закрита

2muko-di6ane1Белодробна болница в Пловдив няма да бъде закрита. Нейното разрешително за дейност няма да бъде отнето. Това заяви днес министър Таня Андреева при посещението си в МБАЛ Пловдив, където откри две реновирани отделения – ОАИЛ и Стерилизационна. Всички, направени до момента, анализи за Белодробна показват, че като лечебно заведение тази болница има подчертано социален характер, каза Андреева. По думите й не бива да се пренебрегва тази функция на здравните заведения и на тях да се гледа единствено като на търговски дружества. Белодробна не е единствената болница с дългове – почти всички общински и държавни здравни заведения имат задължения, тъй като те поемат най-тежките случаи, които изискват сериозен финансов ресурс, подчерта министърът. Управителят на Белодробна болница трябва да изготви оздравителен план, за да стопи дълговете – успехът на здравното заведение зависи от мениджмънта, стана ясно още от думите на здравният министър. Тя посочи, че фокусът към здравните заведения предстои да бъде изместен в друга посока. “Отсега нататък ще говорим за кадрите, за качеството на медицинската услуга и отношението към пациента”, каза Таня Андреева.

МЗ досега не е давало становище за закриването на Белодробна болница и нейното преместване в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, поне във mbal plovdivведомството липсва документална следа. До този момент новото фтизиатрично отделение там не покрива необходимите критерии и затова не функционира – дадено е предписание за корекции, стана ясно от изказването на министър Андреева. Дори и то да бъде разкрито, това ще се отрази благоприятно на пациентите, тъй като ще се създаде конкурентна среда, в която те ще бъдат обслужвани. Депутатът от Здравната комисия в Народното събрание доц. Красимир Мурджев подчерта, че решението на ОбС Пловдив за ликвидиране на Белодробна е взето, преди МЗ да даде становище, което е в нарушение на нормативната база.

В отговор на въпрос от медиите министър Андреева заяви още, че при изготвяне на здравната карта ще бъде затегнат режимът за откриване на нови лечебни заведения. Целта е да намалим течовете в системата с нови правила за работа, добави Андреева.

Здравният министър преряза лентата на обновеното Отделение по анестезиология и интензивно лечение. Реновирана е и Централната болнична стерилизация. За двете министерството е отпуснало над 1.8 млн. лв. “Надявам се министър Андреева да бъде кръстник с добри пожелания и лека ръка”, каза преди прерязването на лентата пред ОАИЛ директорът на МБАЛ “Пловдив” доц. Георги Йорданов. След като пожела “На добър час” на екипа, който работи в сектор, където “адреналинът е много” министърът се ангажира със субсидиране на ОАИЛ-ите в страната, тъй като на този етап има само една клинична пътека за тях.

Може да харесате още...