Седмица преди Възкресение българите в Рим се поздравиха с новия храм “Св. Павел” в Рим

antonij1Тържествената литургия на Лазаровден за българите в Рим се оказа собено празнична – причината е, че епископ Антоний, митрополит на Западно и Средноевропейската епархия, я отслужи в новия храм “Св. Павел”, който Римокатолическата църква предостави за православните българи в италианската столица.  Ползването на храма “Сан Паоло ала Регола” е регламентирано с договор, подписан от митрополит Антоний и главния папски викарий на Рим кардинал Августин Валини в присъствието на посланика ни в Рим Марин Райков.

Храмът носи името на Св. Павел, тъй като е изграден върху къщата, където в 1 век е живял Апостол Павел. Съвсем близо е площад “Ларго Торе Аржентина”.

С първата служба – за Лазаровден – и седмица преди Възкресение се решава проблема с българския храм в Рим. Предоставеният преди десетина години от папа Йоан Павел ІІ храм “Св. Викентий и Анастасий” на площада Фонтана ди Треви се ползваше от българската общност заедно с монаси-католици. Преди 2 години, обаче, на българската общност беше отнет достъпа до църквата заради нарушения на правилата за ползване, за което беше посочен тогавашния свещеник архим. Климент Бобчев.

На негово място сега застава отец Емил Ценов, който идва от хърватската столица Загреб.

снимка: архив

Може да харесате още...