Изложба “Яйцето” – в пловдивската галерия “Жорж Папазов”

the eggСедемнадесет живописни платна и пет пластики във формата на яйце може да разгледате в галерия “Жорж Папазов” в страстната седмица.  Темите са библийски, но и не само. Картини, но не икони или илюстрации по Библията, а нов, самобитен, творчески поглед върху сюжети, познати като най-добрите образци в изобразителното изкуство: „Адам и Ева”, „Грехопадението”, „Танцът на Саломе”, „Благовещение”, „Тайната вечеря” – всички на художника Стефан Георгиев  – са подредени от миналата седмица и очакват любителите на изящното изкуство.

Заглавията на пластиките, които са в основата на изложбата, посочват житейските и философски въпроси, върху които през годините е мислил и творил художникът: „Яйцето”, „В началото бе…”, „Надеждата умира последна”, „Клетка” и „Гост”. Пластиките са изработени от порцелан и върху тази основа Стефан Георгиев изгражда цели светове. Обекти, върху които всеки може да гадае и да мисли.

Специфичният, бързо разпознаваем стил не е умишлено търсен, а извира от натрупания опит в рисунката, иконата, пластичното изкуство. Стил, който се и видоизменя, и остава при първоизвора, който всеки път изненадва, но и ни успокоява с увереността, че Стефан Георгиев отново е себе си. “Или си различен, или си плагиат, или си посредствен”, споделя своето категорично мнение художникът. „Яйцето” е втората изложба, с която галерия „Жорж Папазов”  го представя под тепетата.

Първата – през лятото на 2010 година, завладя вниманието на публиката и много от картините в експозицията намериха свой дом 🙂

“Яйцето” ви очаква до 10 май.

 

 

 

Може да харесате още...