Генералният секретар на НАТО Андeрс Фог Расмусен на визита у нас

nato_flagУвеличаването на броя на съвместните учения; по-активното използване на съвместните българо-американски съоръжения на полигон „Ново село“, както и обучението на либийски военнослужещи в България – това бяха част от акцентите в срещата между Генералния секретар на НАТО Андeрс Фог Расмусен и Министъра на отбраната на България Ангел Найденов в рамките на визитата на Расмусен в страната ни.  Двамата обсъдиха бързо променящата се среда за сигурност в контекста на кризата в Украйна, която създава нова стратегическа реалност в Европа и е предизвикателство не само към една или друга страна, а и към Алианса като цяло. Колективната отбрана в този контекст става още по-актуален въпрос, както и необходимостта от изграждането на новите способности на страните-членки, подчертаха от Министерството на отбраната и допълниха, че в хода на разговорите са разгледани още въпроси, породени от намаляването на бюджетите за отбрана на страните-членки, като необходимостта от увеличаване на инвестициите за модернизация и превъоръжаване, постигане на целите за способности на Въоръжените сили, а за Българската армия необходимостта от придобиване на нов тип боен самолет.

Ангел Найденов награди с почетния знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – I степен високият гост. А след благодарностите си за отличието и за приноса на страната ни към операциите на Алианса, той каза: “България е по-силна с НАТО и НАТО е по-силна с България“.

natoРасмусен се срещна и с президента Росен Плевнелиев, от когото получи Орден Стара планина; с министър председателя Пламен Орешарски и с Външния ни министър Кристиян Вигенин. Темата Украйна присъстваше, очаквано, във всички разговори. “В рамките на нашето партньорство ние засилихме практическата и политическата си подкрепа, за да увеличим отбранителен капацитет на Украйна”, отбеляза Андерс Фог Расмусен пред Вигенин. Той призова Русия да спре с дестабилизирането на страна и отново да върне доверието в себе си.

Българските държавни мъже, от своя страна изразиха надежда за решаване на конфликта по дипломатически път.

източници: пресцентрове на МО, МВнР, МС

Може да харесате още...