Рекордно участие на БГ производители на Международния панаир в Хановер

flag_bg2Рекорден брой български предприятия представят своите продукти на Международния панаир за индустриални технологии и оборудване Hannover Messe в Германия тази година. Участието на 37-те наши фирми в престижната изложба е организирано от МИЕ и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) по проект за развитието на експорта, финансиран по Оперативна програма „Конкурентоспособност“. Други 13 български фирми участват с индивидуални щандове на собствени разноски. На форума се представят изделия за индустриални поддоставки, пневматика и хидравлика, електротехника и енергетика, автоматизация и електроника.

За пръв път през последните години държавата показа своята ангажираност към сектора чрез участие на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева в международния форум. Присъствието й бе отбелязано както от представителите на германските правителствени институции и организаторите на панаира, така и от българските предприятия, които изразиха надежда, че техните усилия за навлизане на международните пазари ще бъдат подпомогнати от правителството.

На среща между българските официални представители и ръководството на Deutshe Messe Хановер – най-големия изложбен център в Европа, бяха обсъдени бъдещите участия на нашите фирми в подобни промоционални инициативи. Заместник-министър Анна Янева се срещна с държавния секретар на Министерството на икономиката, труда и транспорта на Федерална провинция Долна Саксония Даниела Беренс, с почетните консули на България във Федерална провинция Саксония-Анхалт Ралф Хесе и във Федерални провинции Хамбург, Бремен, Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония проф. Винан Имайер. Бяха обсъдени възможности за сътрудничество в областта на германските инвестиции, иновации, клъстери, електромобилност, дуално обучение, както и съвместни проекти по европейски програми и коопериране.

В рамките на изложбата се проведе Ден на България, по време на който зам.-министър Янева изрази увереност в успешното сътрудничество и реализацията на дългосрочни съвместни проекти. На събитието присъстваха и посланикът на България в Германия Ради Найденов, ръководителят СТИВ в Берлин Веселин Горнишки, почетните консули на България в Германия.

източник: пресцентър ИАНМСП

Може да харесате още...