Български учени участваха в откриването на четири нови химични елемента

 

tableЧетири нови свръхтежки химични елемента бяха синтезирани за пръв път в света от учените от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, между които има и 35 българи. Елементите  с номера 114, 116, 117 и 118 кандидатстват за вписване в периодичната таблица на Менделеев. Откриването им увенча с успех 35-годишните усилия на учени от различни страни в търсенето на «острова на стабилност» на свръхтежките ядра. Тази новина от значение за цялата фундаментална наука съобщи директорът на института акад. Виктор Матвеев след среща със зам. министър-председателя по икономическото развитие Даниела Бобева в София.
Той подчерта, че в това изключително научно откритие съществен принос имат българските учени. България е член на ОИЯИ от създаването му през 1956 г. Институтът е в основата на революционни и открития, от значение за развитието на съвременната ядрена наука, медицина, химия и т.н.  И ако днес българските специалисти там са 35,  през годините в него са работили над 400 наши физици, математици, химици, инженери, биолози и др.

Преди време Менделеевата таблица бе попълнена с 2 ултратежки химични елементи 114-и флеровий (flerovium, Fl) и 116-и ливерморий (livermorium, Lv). Названията им произхождат от лабораториите, в които са открити – Флеровата лаборатория по ядрени реакции в Русия и националната лаборатория Лоурънс Ливърмор в САЩ. Откривателите ще предложат названия на новите елементи, след тяхното включване в таблицата от Международния съюз за чиста и приложна химия.

„Този вид фундаментални открития са в основата на прогреса на човечеството“, обяви академик Матвеев. Той посочи, че на ултратежките елементи е базирана технология за лъчетерапия за лечение на онкологични заболявания. Най-новите елементи пък са в основата на производство на трекови мембрани – специални филтри за медицината и винарската индустрия. Едно от най-значимите приложения са програмите за преработка на дълготрайни високо радиоактивни отпадъци от отработеното ядрено гориво в атомната енергетика. „Много е важно за България, където се развива ядрена енергетика, тя да бъде екологична“, подчерта акад. Матвеев.

foto2Откриването на новите химични елементи ще даде възможност да се правят изследвания на замърсяването на въздуха с тежки частици.
„Амбициозният седемгодишен план за развитие на ОИЯИ до 2016 г. предвижда концентрация на ресурси за обновяване на базовите установки (ускорители и изследователски реактор) в Института и тяхното интегриране в единната система на европейската научна инфраструктура“, обясни акад. Матвеев.

„Eдин от най-интересните проекти в последно време е NICA (Nuclotron-based Ion Collider facility), който представлява съвременен колайдер на тежки йони (подобен на този в CERN)“, обясни Лъчезар Костов, председател на Агенцията за ядрено регулиране, който представлява България в ОИЯИ.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...