Принц Едуард се срещна в Пловдив с жената, чието семейство 50 години се грижи за Британските военни гробища

princEduard5

След половин век грижа на семейството на Атанаска Иванова за гробовете в Пловдив на загиналите у нас военослужещи от Британската общност, днес тя за първи път видя на живо представител на Кралското семейство. Херцогът на Кент – принц Едуард, лично се здрависа с нея веднага щом беше посрещнат от кмета на Пловдив на Централните гробища под тепетата. Леля Наска не разбра какво й казва, нито успя сама да му каже нещо, защото никога не е учила английски език, а след инсулта от преди няколко години не може да говори и родния си.

Тя обаче поплака на глас, когато дъщеря й разказа пред F2F TV как десетилетия наред сутрин мятала маркуча на рамо и сгурта край каменните плочи на близо 50 бойци от Англия и Ирландия , погребани по време на Първата световна война тук, постепенно се превръщала във все по-зелена морава.

Когато преди броени дни 77 годишната жена разбрала, че принц Едуард ще я види при идването си в Пловдив, с нея се случило истинско чудо. Започна да се храни, днес стана в 7 часа да я обличаме за церемонията и в 9 вече очаквахме тук делегацията, призна дъщеря й.

Точно в 11 – минути след като принцът и посланиците у нас на Обединеното кралство и на Ирландия – Джонатан Алън и Джон Бигър – обиколиха гробовете – отец Патрик Ъруин започна встъпителната си молитва. „Поменаваме всички, които дадоха живота си в борба за справедливост и мир, всички, които страдат във война и конфликти, и всички, които живеят в страх“, каза свещеникът.

princEduard11Негово Кралско височество Кентският херцог, който е председател на Комисията за военните гробове на Британската общност на нациите, се включи в тържествената служба, посветена на 100 годишнината от Първата световна война, с думите:

„Те няма да остареят като нас, оцелелите:

не ще ги превият годините,

не са подвластни на времето.

Първият слънчев лъч сутрин

ще ни спомня за тях.“

В края на церемонията всеки на родния си език произнесе молитвата Отче наш. А Атанаска Иванова остана безмълвна до каменния вход на Британските военни гробища, където са преминали вероятно най-красивите години с вече покойния й съпруг.

Британски военни гробища у нас има и в София. Там са погребани повече от 200 войници.

Може да харесате още...