Единната сметка – премахната вече и чрез Наредба

netwarsЕдинната сметка вече  е премахната и чрез Наредбата  за реда за внасяне и разпределяне.  Министерският съвет одобри промени в нея  заради по-ранното решение на Конституционния съд, което доведе до изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване за премахване на единната сметка.  С промените в наредбата са оптимизирани процесите по внасяне, разпределяне, централизиране и превеждане на задължителните осигурителни вноски и вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите” по сметките на НОИ и НЗОК.

Възстановява се действащото до 31.12.2012 година изискване за използване на отделни сметки от Териториалните дирекции на НАП за задължителни социалноосигурителни вноски към НОИ и здравноосигурителни вноски към НЗОК. Връща се и изискването за ежедневно превеждане към съответните сметки на НОИ и НЗОК на събраните от НАП задължителни осигурителни вноски. По отношение на събирането на вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване се запазва изискването за използване за тази цел на отделни сметки на НАП.

Регламентирана е и произтичащата от прилагането на отделни банкови сметки промяна в отчитането, както и корекции от правно-техническо и редакционно естество.

Може да харесате още...