Журналисти от София и Пловдив в подкрепа на Генка Шикерова и свободата на словото в акция “Да се ядосаме днес. Утре може да е късно”

jurnalisti8

Десетки журналисти и множество граждани се събраха пред сградата на МВР в София днес сутринта в подкрепа на колегата от БТВ Генка Шикерова, чиято кола за втори път в рамките на 7 месеца беше подпалена пред дома й. Акцията беше организирана в социалната мрежа фейсбук по идея на журналиста Иван Бедров под името “Да се ядосаме днес. Утре може да е късно”.  В защита на правото да работят без натиск акция се проведе пред Полицията и в Пловдив. В Декларация от името на учредения миналата седмица Клуб на пловдивските журналисти по целия свят колегията категорично заявява:

“Независимо дали е отмъщение или намерение да се сплаши личност, която публично да изразява мнението си, този акт е посегателство срещу демократичните ценности. Безкомпромисната позиция срещу корупцията, престъпността, безотговорността, злоупотребите и беззаконията, са задължителни за всеки български журналист. Ролята на журналиста е да бъде критичен и да задава всички въпроси, за да защити обществения интерес. Двата палежа за пореден път показват, че за защитата на правовия ред и сигурността на гражданите предстои да бъде изминат дълъг и тежък път, макар че като общество ние отдавна сме избрали пътя на демокрацията. Ето защо на опитите да се всява страх, хаос и беззаконие следва да се противодейства по най-безкомпромисен начин.Всички ние се надяваме, че полицията, следствието и прокуратурата ще изпълнят своята функция и ще изправят пред съда извършителя на поредното посегателство върху наш колега.”

Под документа, който е адресиран до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и главния прокурор на страната Сотир Цацаров, се подписахме 20 журналисти от национални, регионални и онлайн медии.  Изразявайки пълната си солидарност с журналиста Генка Шикерова, призивът е всички граждани да се противопоставят на опитите да се ограничава с каквито и да било средства свободата на словото в  България. Настоява се още Министерството на вътрешните работи да предприеме решителни мерки за максимално бързо разкриване на поръчителите и извършителите на палежите.

На въпроса ми към регионалния директор на Полицията в Пловдив Пламен Узунов, на когото бе връчена Декларацията, той призна, обаче, че подобен тип посегателства – по начина, по който се планират и осъществяват – трудно могат да бъдат разкрити.

F2F TV е с ясна позиция: продължаваме да отстояваме правото си на свободно изразяване!

Може да харесате още...