Излиза ново издание на „Големите надежди“ на неповторимия Чарлз Дикенс

PrintНеостаряващата класика „Големите надежди“ на Чарлз Дикенс излиза в ново луксозно издание на български език. В книгата, която е част от поредицата „Върхове“ на ИК „Изток-Запад“, сиракът Пип разказва от първо лице за развитието и личностното си израстване сред социалните неправди във Викторианска Англия, засягайки редица наболели проблеми в английското общество по това време.

Съчетавайки неочаквани обрати и заплетени авантюри, тази неостаряваща класика отразява отношенията между човека и обществото във Викторианска Англия. Книгата, която излиза в ново издание у нас, е тринадесетият поред роман на Дикенс и вторият (след „Дейвид Копърфийлд“), разказан от първо лице. Разказвачът е младият Пип, който не е виждал „никога нито баща си и майка си, нито техни портрети, защото те бяха живели много време преди появата на фотографията“, и който живее със сприхавата си сестра – отгледала го „с двете си ръце“, и съпруга й – добродушния и глуповат ковач Джо. Един ден, докато се разхожда на гробището, Пип бива изплашен до смърт от избягалия затворник Ейбъл Магуич и тази среща променя изцяло живота на момчето.

Героите и в този Дикенсов роман са многопластови – от своенравната мис Хавишам до подмазвача чичо Пъмбълчук. Техните истории, разказани майсторски от автора, изразяват неговите притеснения, породени от събитията и наболелите в английското общество през тези години проблеми: богатство и бедност, любов и отхвърляне, както и несигурната победа на доброто над злото.

Чарлз Джон Хъфам Дикенс (1812–1870) е определян от мнозина като най-видния писател на Викторианската епоха. Безспорно той е сред най-известните автори и критици на XIX век, чиито безценни творби му носят нечуван успех още приживе – той постига по-голяма популярност от всеки друг английски писател по това време.

След като баща му попада в затвора за дългове, роденият в Портсмут, Англия, Чарлз Дикенс е принуден да напусне рано училище, за да изкарва прехраната си, работейки във фабрика. Тежките условия, в които живее и работи, изиграват важна роля за бъдещия му успех и повлияват силно на интереса му към реформиране на социално-икономическите и трудовите отношения, които смята за несправедливи към по-бедните. Тези негови възгледи си проличават и в някои от многобройните му произведения – Дикенс е автор на 15 романа, сред които добре познатите и любими на мнозина и днес „Дейвид Копърфийлд“, „Приключенията на Оливър Туист“, „Барнаби Ръдж“, „Големите надежди“ и др., както и на множество разкази, статии, лекции, пиеси и др.

Освен писател, Дикенс е бил и редактор на седмично списание в продължение на 20 години. Реализмът, комичността и социалната ангажираност в творчеството му са високо ценени от редица литературни творци като Лев Толстой, Джордж Оруел, Гилбърт Кийт Честъртън. Същевременно Дикенс и персонажите му са обвинявани и в прекалена сантименталност и липса на психологическа дълбочина от други: Оскар Уайлд, Вирджиния Улф, Хенри Джеймс . Независимо от многобройните хвалби и критики, които получава, Дикенс остава и до ден днешен в английската и световна литературна история като автор на някои от най-великите класически произведения и създател на най-емблематичните литературни герои.

Високата му ерудиция и пленяващият талант, които той умело разкрива пред читателя, са в основата и на едно от по-късните му произведения: „Големите надежди“.  Първоначално публикуван на части в седмичника „All the Year Round“ в продължение на месеци, „Големите надежди“ е издаден в три тома през 1861 г. Новото луксозно издание, което излиза на български език, е майсторски илюстрирано от художника Петър Станимиров.

Може да харесате още...