Италиански сомелиер разкрива тайните на виното в Пловдив; показват и как се готви здравословно

vinaria_2011_001Италианският сомелиер Маурицио Ферери ще покаже как се разгадават тайните на доброто вино по време на своя блицкурс за начинаещи дегустатори. Той ще се проведе на 3 и 4 април в рамките на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2014“ в Международен панаир Пловдив, която стартира днес. Курсът е полезен и за ресторантьори, които искат да популяризират културата на виното и да предлагат качествени напитки.  Маурицио Ферери е член на Италианската асоциация на сомелиерите. В момента координира проекта „Мостът“ за обмен между Италия и България. 

По негова инициатива ще бъдат представени продукти на 15 италиански изби, участвали в Международния конкурс за вина и спиртни напитки. В надпреварата участваха 51 фирми, от които 37 чуждестранни. Имената на победителите ще бъдат обявени тази вечер в „Нощта на Златния ритон“.

134 милиона евро е финансовата рамка на Национална програма за подпомагане на лозаро винарския-сектор през новия програмен период. Нейното начало бе обявено от заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев при откриването на „Винария 2014“. Програмата предвижда 4 основни мерки – преструктуриране и създаване на нови лоза, резитба на зелено, инвестиции във винарски изби, промоция на българското вино, като финансирането с европейски средства е 75%, а самофинансирането – само 25%, поясни инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Информация ще се дава на щанда на Министерството на земеделието и храните.

vino_to4i_by4vaИзложението демонстрира иновативни разработки в областта на лозарството и винарството, наред с последните колекции вина и спиртни напитки напитки на български и чуждестранни изби. Нови машини ще бъдат показани и на Международната изложба “Фудтех“, свързана с хранителната индустрия и провеждаща се паралелно с „Винария“. Членове на Асоциацията на млекопреработвателите и на Асоциацията на месопреработвателите презентират нови съоръжения и тенденции, включително в областта на опаковките.

Включени са още работилници „Сготви си здраве“, чието първо издание предизвика фурор сред посетителите миналата година. Сега ще бъдат още по-атрактивни, твърдят организаторите от Сдружение „Устойчиво общество“. Акцентът е върху кулинарните традиции и автентичните храни.  На живо ще бъде направено чудното „Чорбаджийско локумено сладко“ от два вида стафиди, кайсии и български локум. Майстори от Академия „Кулинарен историк“ ще демонстрират също рецепти за лютеница, сладко и конфитюр, ще представят новата програма „Исторична и здравословна храна“.

Посетителите ще видят как се правят още биовеган крекери, козе сирене и пастет от него, домашен хляб с квас, сурови и „шоколадови“ бонбони с мед. Проявата ще събере производители на биохрани и ще покаже различни традиционни здравословни техники за приготвяне на вкусни продукти без добавки и с минимално въздействие върху естествените им качества.

Международните изложби „Фудтех“ и „Винария“ продължават от 2 до 5 април 2014 година. По същото време в Панаира може да се видят Гурме салон, изложба „Вкусовете на Италия“ и Международна изложба за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив“. Палатите са отворени за посетители от 9 до 18 часа, а в последния ден – до 14.

Може да харесате още...