България домакинства съвещание на държавите по Договора за Антарктика

antarktidaБългария ще домакинства 38-то Консултативно съвещание на държавите по Договора за Антарктика и 8-то съвещание на Комитета за опазване на околната среда. Двата форума ще се проведат през юни 2015-та година. Договорът за Антарктика е подписан във Вашингтон на 01 декември 1959 година. Страни по него са петдесет държави, като двадесет и девет от тях, между които сме и ние,  са пълноправни (консултативни) членове на Консултативните съвещания на държавите по Антарктическия договор. Двадесет и две държави  имат статут на наблюдатели. 

България добива статут  на пълноправен член  през 1998-ма, а 20 години по-рано- през 19778-ма ратифицира Договора.

Консултативното съвещание е форум, който се провежда всяка година, за да се обсъдят на правителствено и най-високо експертно ниво всички въпроси от взаимен интерес, свързани с ледения континент: икономически (инвестиции, туризъм и др.), екологични и логистични проблеми, свързани с дейността на човечеството там.

България е сред консултативните членове, което я поставя в една изключително престижна позиция при взимането на решения и изработването на политиките по въпросите на Антарктика.

Нашата база е на остров Ливингстън. Българските изследователи в многобройните си вече експедиции са нарекли с редица български имена местностите наоколо. Асеновградчанинът Бойко Ганев, участник в 17-тата експедиция, разказа преди няколко години пред Екатерина Костова от F2F TV за река Чая и връх „Цар Асен II“, например. Реката, която копира по име родопската Чая, изтича от ледника над българската база и се влива в Южния залив на острова, а върхът е с височина 800 м. и е от масива Фризленд.

Очаквайте да ви припомним през уикенда историята на Бойко Ганев  от Ледения континент 🙂

снимка: архив Бойко Ганев

Може да харесате още...