Евроизборите ще струват почти 24 милиона лева, президентът: защо в черновата на Изборния кодекс има текст за президентски избори през 2014-та

izbori_00323 886 000 лв. е план сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 година – тя беше одобрена от МС в последния ден на март. Със средствата ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на евровота. Разходите са основно за възнаграждения на членовете на Централната избирателна комисия, районните и секционните избирателни комисии и за логистично осигуряване на изборния процес. 

Със 1 851 000 лева са увеличени средствата за възнаграждения на избирателните комисии, като членовете на СИК ще получат възнаграждения за два дни. В сравнение с план-сметката за Избори ‘2013, с 464 000 лева са намалени средствата на Министерския съвет и на министерствата, които имат отношение към организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, обясняват от пресцентъра на Кабинета.

Нов момент, заложен в Изборния кодекс, е осигуряването на медийни пакети за финансиране на участието в предизборната кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети, които нямат право на държавна субсидия по Закона за политическите партии. Медийните пакети са в размер на 2 млн. лв.

„Надявам се в Народното събрание да се фокусират върху една позитивна кампания за Европейските избори, а не оттук нататък да дълбаят в лишени от смисъл казуси“, коментира президентът Росен Плевнелиев. Той визира реакциите след издадения от него указ за назначаване на членове на Централната избирателна комисия. Държавният глава е категоричен, че с указа са спазени и Конституцията, и Изборният кодекс.

Той посочи, че авторите на Изборния кодекс би следвало да отговорят на редица въпроси, в това число защо законът е внесен за обсъждане в последния момент и защо в черновата му фигурира текст, който предвижда произвеждането на избори за президент и за вицепрезидент през 2014 година.

Може да харесате още...