Дванайсетокласничка от България е победител в Световната олимпиада по италиански език

books-studentsЕлена Костова, ученичка от 12 клас на Лицея с изучаване на италиански език и култура (НУКК), спечели Световната олимпиада по италиански език. Елена е пълна отличничка и вече е приета за студентка в Оксфорд, в специалност „Мениджмънт и връзки с обществеността“. Учителите по италиански език на Елена Костова са: Франческо Меннуни и Микеле Д`Агостино.

“Надявам се, че този Ваш личен успех, който представя по най-добър начин България и българското образование, ще Ви зареди с нови сили, кураж и оптимизъм за бьдещо развитие.” – написа в поздравителния си адрес до абитуриентката министърът на културата Петър Стоянович.

Световната олимпиада по италиански език е много престижно състезание за учениците от горния курс на държавните и частните училища от цял свят, изучаващи италиански език като чужд. Олимпиадата традиционно се организира от Министерството на образованието на Италия и се провежда под патронажа на Министерството на външните работи на Република Италия, под наблюдението на Accademia della Crusca и Асоциацията по история на италианския език. Световната олимпиада по италиански език се провежда онлайн за всички участници от цял свят в един и същи ден и час.

Официалната церемония по награждаването на финалистите ще се проведе във Флоренция на 12 април в сградата на Palazzo Vecchio в рамките на по-широката културна инициатива под името: „Дни на италианския език“. Тазгодишното издание на „Дни на италианския език“ ще бъде посветено на поезията на Марио Луци (1914-2005).

източник: пресцентър МК

Може да харесате още...