Юлий Славов написа „Помня Пловдив“

premКнижарница “Хермес Централ” под тепетата не може да побере всички дошли да уважат Юлий Славов за книгата му „Помня Пловдив“. Представянето направи журналистът Евгений Тодоров. На премиерата пристигна президентът Петър Стоянов /1997-2002/. В книжарница „Хермес“ бе и Мимо Райчев, издал поредица от албуми и книги за Пловдив. Личният разказ на Юлий Славов от книгата за времена, места и личности в Пловдив, които са го впечатлили – някои сериозни, други – шеговити, се пренесе и в разговора в книжарница „Хермес“ Стана дума за знакови за града места, за впечатляващи във времето между 40-те и 70-те години изложения на Панаира.

И за луксозния, пак за онова време Показен магазин на Главната, за въпроси от рода на: „Другарко, леща имате ли?“ и отговорът във времената на дефицит „Да, има – на 15 страница в ботаниката“. Авторът още веднъж повтори, че „Помня Пловдив“ е усилие да се даде принос към паметта за Пловдив. И също така – заръка към младостта на Пловдив никога да не забравя привилегията да си пловдивчанин и да милееш за величествения petstoi1си град.

Юлий Славов е роден на 1 юли 1939 г. в Пловдив, в семейството на потомствени пловдивчани. По професия е машинен инженер. Съдбата му е отредила живот, изпълнен с вълнуващи превъплъщения. На 6 години прекрачва портите на Централния софийски затвор за свиждане с баща си, осъден от Народния съд, а на 60 години е поканен и участва в молитвената закуска във Вашингтон с президента Бил Клинтън. На 18 години започва работа като общ работник в „Елпром“-Пловдив, а на 62 се пенсионира като народен представител от 38-то Народно събрание. Никога, нито при върхове, нито при житейски спадове не се е отказвал от привързаността си към Пловдив.

Може да харесате още...