Кой извън БГ, как и къде има право да гласува на евроизборите

izbori_003Вече е ясно къде и как ще гласуват за евроизборите българите в ючужбина – днес ЦИК прие решение, според което избирателните секции извън страната се образуват в местата, където има дипломатическо или консулско представителство при следните правила:  при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват; в местата в държава-членка на ЕС, където няма дипломатическо или консулско представителство – при наличие на не по-малко от 40 избиратели, заявили желание да гласуват; в местата в държава-членка на ЕС, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори (2009 г.) е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели – в случая списъкът на местата се обявява от ЦИК не по-късно от 50 дни преди изборния ден (4 април 2014 г.).

Извън изброените по-горе места, по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40; ръководителите на дипломатическите или консулските представителства на Република България изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден (2 май 2014 г.).

При образуване на секции в страна-членка на Европейския съюз, когато броят на избирателите е повече от 500, се образуват толкова избирателни секции, колкото пъти числото 500 се съдържа в броя на избирателите. При наличие на остатък може да се образува допълнителна секция.

Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Всеки може да заяви своето желание да гласува чрез попълване и подаване на заявление по образец не по-късно от 29 април 2014 г.

Заявлението трябва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава членка на Европейския съюз или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия. В едно писмо може да има повече от едно заявления, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице. Изпратените по електронна поща сканирани заявления не се считат за изпратени „по пощата чрез писмо”.

В заявлението избирателят вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или лична карта, единния си граждански номер и постоянния си адрес в Република България. Избирателят вписва на кирилица или латиница мястото извън страната (държава-членка на Европейския съюз), в което желае да гласува. В заявлението избирателят може да посочи електронен адрес или телефон за контакт, на който да бъде уведомен за резултата от проверката по чл. 17, ал. 3 ИК. Със заявлението избирателят представя и декларация по образец (приложение от изборните книжа), че отговаря на условията да избира.

Изборният ден започва в 6,00 ч. местно време и приключва в 19,00 ч. местно време.

В изборния ден избирателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите) и декларация по образец.

Условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната може да намерите чрез линк в края на статията за вота на българите в чужбина на сайта на МВнР.

източник: МВнР

Може да харесате още...