Сесилия Атиас напомни, че присъдата на освободените преди 7 години медици продължава да е в сила в Либия

tryn_bairMакар преди 7 години осъдените в Либия български медици да са били помилвани от президента на България, в Джамахирията присъдата им продължава да е в сила. Това напомни Сесилия Атиас, бивша първа дама на Франция, която по това време прие освобождаването на българите и палестинския лекар като своя лична мисия. На среща с нея външният ни министър Кристиян Вигенин пое ангажимент въпросът да бъде поставен пред съответните либийски власти и изрази надежда да бъде намерено решение.

Сесилия Атиас е на частно посещение в България. Тя посети София, за да се срещне отново с българските медици седем години след освобождаването им от либийския затвор. Благодаря Ви за всичко, което сте направили за нашите медицински сестри и д-р Ашраф. Вашата роля в последната фаза на преговорите беше ключова, за да могат те след толкова време на несигурност да се приберат в родината си, заяви министър Вигенин. В знак на признателност за усилията, довели до освобождаването на медиците ни той поднесе на Атиас плакет на Министерството на външните работи.

От своя страна, тя сподели, че това е много важна част от живота й и за нея е било от голямо значение да се върнeв България и да види, че те са добре. „Те заслужават да бъдат щастливи и да имат нов живот. За мен е радост да бъда част от това щастие”.

Когато дойдох в София преди 7 години, видях само летището, сега тепърва откривам колко прекрасна страна е България. Страна на толерантността, в която съжителстват различни етноси, страна, която е спасила своите евреи по време на Втората световна война, каза още Сесилия Атиас. Вие заслужавате светът да знае за това, което сте направили, допълни тя.

по информация от пресцентъра на МВнР

Може да харесате още...