ЦИК със зам. председател на ГЕРБ; политиците подминаха срока Референдумът за изборните правила да е с Евроизоборите

izbori_003 Маргарита Златарева, предложена от ГЕРБ, беше избрана за заместник-председател на Централната избирателна комисия. „За” гласуваха единодушно 104 народни представители от ГЕРБ и ДПС, както и един независим депутат.  Индикация за подкрепата беше съботното кафе в Кърджали между лидерите на двете партии Борисов и Местан.

Днес от ДПС заявиха в пленарна зала, мотивирайки вота си: “Едно закононарушение на президента на Росен Плевнелиев не може да води до друго закононарушение и то от Народното събрание”, обясни той. По думите на депутата България има нужда от президент, който няма да нарушава законите от Народното събрание”.

БСП пък се оказа, че подготвя жалба до Конституционния съд срещу указа на президента за разпределение на местата в ЦИК и ще търси съгласие между парламентарните групи за нейното депозиране и за атаката на действията на президента пред Конституционния съд.

За ГЕРБ е видно, че вината е не в президента, а в Мая Манолова. “В случая най-голямата жертва на глупостта на Мая Манолова и нейния избирателен закон е ГЕРБ, защото ГЕРБ, като първа политическа сила с толкова разлика пред БСП, колкото ДПС пред “Атака” – няма нито председател, нито зам.-председател, нито секретар. “, коментира Бойко Борисов. Партията му предложи промяна в закона  за увеличаване на зам. председателските места в ЦИК.

И докато партиите в парламента спореха около  членовете на ЦИК,  изтече крайният срок за вземане на решение Референдум за изборните правила да се проведе заедно с евроизборите на 25 май.

Може да харесате още...