Положението с въоръжението и бойната техника е критично, признават в Доклад на въоръжените ни сили

specialni_sili_visyat Положението с въоръжението и бойната техника е критично – това се признава в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2013 година, приет от МС днес. Обаче – въпреки системния финансов недостиг, въоръжените сили са в състояние да изпълняват задълженията си, посочва документът, според прессъощение от Кабинета.

За да бъдат запазени способностите на формированията за изпълнение на възложените им мисии и задачи, част от планираните до края на 2014 г. реформи по Плана за развитие на въоръжените сили са били отменени или отложени. В резултат на това са запазени около 800 длъжности, отменена е реорганизацията на бригада „Специални сили” в полк, запазена е авиобазата в Безмер и се пристъпи към възстановяване на закритото през 2012 г. формирование във Враца, се отбелязва в Доклада. И още – продължи формирането и подготовката на батальонните бойни групи и плановото им сертифициране, като през 2013 г. са сертифицирани две.

През 2014-та предстои провеждането на преглед на структурата на въоръжените сили, в резултат на който ще бъдат внесени изменения в законодателството. До края на годината ще се осъществи поетапното изтегляне от Афганистан на военнослужещите ни като се подготвя българското участие в невоенна мисия на НАТО „Решителна подкрепа” за обучение от 2015 година на местните сили за сигурност.

Какво се предприема за излизане от ситуацията на “критичното” положение на въоръжението и бойната техника – от пресцентъра на МС не съобщават. След приемането на Доклада от Кабинета, той е предложен и на депутатите.

Може да харесате още...