Млади музиканти се събират в Перник на Международен конкурс за изпълнители на класически инструменти

pernik-konkurs Млади изпълнители на класически инструменти от България и други европейски страни се събират на конкурс за девети път в Перник. Тази година участниците се състезават за голямата стипендия от 1 000 лева. Традиционната музикантска надпревара дава възможност на участниците за изявява както индивидуално, така и като дуети и формации в няколко възрастови групи на различни инструменти. Записванията вече текат. Стартът е след месец.

Проявата се организира от Двореца на културата и Обединената школа по изкуствата в града и е под патронажа на кмета на община Перник Росица Янакиева. Жури от професионални музиканти с участието на педагози от НМУ “Любомир Пипков” и диригентите на КО “Орфей” и Духовия оркестър в Перник Райчо Христов и Трифон Трифонов ще оценява изпълнителите.

В предишните издания на конкурса са участвали млади изпълнители от цяла България, както и гости от Македония, Сърбия, Русия и Украйна. Интересът и тази година е много голям. Документите за заявка за участие могат да бъдат изтеглени от сайта на Двореца на културата в Перник.

За осма поредна година ще се проведе и конкурс за рисунка, в който традиционно участват стотици деца от цяла България и от редица европейски държави- Македония, Сърбия, Беларус, Гърция, Чехия. Рисунките вече пристигат в Перник, където ще ги пресее професионално жури. Председател е проф. Бисера Вълева- преподавател в НХА и СУ “Кл. Охридски”. Членове на журито са Ерика Николова – преподавател в НУИИ в София и художникът Ангел Атанасов. Наградените творби ще бъдат подредени в изложба.

Може да харесате още...