Конкурс търси най-красивите и практични велосипедни стойки за градска среда

Spica2Национален конкурс за велосипедни стойки в градска среда стартираха днес велосипедната марка SPRINT и ежегодният международен фестивал за дизайн и визуална култура ONЕ DESIGN WEEK, в партньорство с Община Пловдив. Дизайнери с атрактивни виждания ще имат възможност да споделят своите мисли и идеи в състезанието, което ще се проведе на принципа на двуетапно журиране в продължение на няколко седмици.

Първата част предвижда от 25 март до 22 април  да се извърши регистрация на участниците и приемане на проектните им предложения. След междинно оценяване, допуснатите до втори тур ще имат възможност да доразработят своите проекти. Следва финално журиране, награждаване и сключване на договор с победителя в конкурса.

Петчленно жури в състав: инж. Димитър Кацарски – Заместник – кмет „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции“, Община Пловдив; Адриана Андреева – Програмен Директор на ЕДНО; Димитър Григоров – Дизайнер на велосипеди SPRINT; Бояна Гяурова – Директор ONE DESIGN WEEK и арх. Димитър Славчев  ще следи за спазването на общите правила на конкурса.

Целта е той да допринесе за развитието на градската среда в Пловдив, предизвиквайки иновативното мислене на дизайнери от цялата страна.

И ако до този момент Пловдив не се слави с големи възможности за велосипедистите, следващата пролет те ще се радват на 48 километра велоалеи, изградени по европейски стандарти. Самият проект за изграждането им е по европрограма  и по него първите 11 километра вече са факт по бул. „България” и край Гребния канал. Тепърва, обаче, около тях ще се оформят бордюри, сигнализация и пътни знаци.

Предвиждат се 690 велостоянки.  

Така че – съвсем скоро Пловдив ще е на колела, а къде без стойки, каквито има в европейските градове?

Може да харесате още...