Екоминистърът: Проектът “Карадере” е на нулева фаза; няма да получи одобрение

more_002Проектът „Карадере“ няма да получи одобрение, тъй като засяга две защитени територии по “Натура”, това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в предаването „Гореща точка“ на Tv7. Тя добави, че одобряването на меморандум за разбирателство между кабинета и фирмата инвеститор не означава получаването на екооценка. 

„Аз ще предложа да добавим поне още едно изречение в закона, което да гласи, че преди да бъде процедиран проектът, той трябва да получи становище по ОВОС. Без оценка за въздействието за нас този проект не съществува”, е категоричното становище на министъра. “Инвеститорът на проекта не е контактувал с мен”, каза още Михайлова и допълни: “Почти нищо не знам за собствениците на фирмата”.

По думите й, фирмата-инвеститор „Мадара Юръп” не е кандидатствала по проекта. „За мен и за екипа на МОСВ този, новият проект, съществува само в един план в 2 писма – едно писмо, написано от фирмата до РИОСВ-Бургас, в което фирмата се интересува каква е процедурата, за да получи разрешение по екологичното законодателство. Второто писмо е до зам.-министъра на околната среда и водите – дали това по закон е възможно, но е отговорено, че решението се взима в зависимост от проекта”, обясни Михайлова.

„Държавната институция не само в България, но и по целия свят е ангажирана с политиката в защита на околната среда. Екологичното законодателство ще бъде спазено“ , увери министърът. „Моето лично убеждение и убеждението на МОСВ е, че ние трябва да бъдем много ясни пред инвеститорите. Те са добре дошли, ако създават работни места“, каза тя и допълни, че министерството може да подкрепи всеки проект, но при определени условия.

Първите действия в тази посока ще са промени във формуляра, който се попълва при кандидатстване за инвеститорски клас. Михайлова ще предложи в решението на Министерския съвет да се добави, че преди проектът да бъде процедиран нататък, трябва да получи становище по въздействие върху околната среда.

„Ще ограничим проекта, не можем да го разширим в този си вид, защото има защитени зони, каза Михайлова.“ Според нея преди да се направи бизнес план и график за строителство, трябва да се направи проверка това строителство дали е възможно. „По-разумно е един инвеститор преди да тръгне с проекта си, да направи проверка възможен ли е този проект, след като има защитени зони в района“, каза Искра Михайлова. „За нас всичко трябва да започне отначало“, завърши тя.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...