Апарат лекува кожни заболявания в пловдивската Първа градска болница

bolnicНапълно обновен е турбосолариумът в болница „Св. Мина“ / бившата Първа градска/ в Пловдив. Високотехнологичният апарат с медицинска насоченост е оборудван с комплект ултравиолетови лампи, които са подходящи за лечение на кожни заболявания, като псориазис, витилиго, вътрешни екземи, някои видове акне и дерматити.  Това е единственият солариум от този тип в Южна България, такива апарати има в София и в Плевен, каза д-р Диана Дренска, началник на отделението по физикална терапия и рехабилитация. Той е вертикален и това е сериозно предимство от хигиенна гледна точка. Тъй като е изключително мощен, е добре обезопасен. 

При нас пациентите се насочват от дерматолог, след като им е поставена диагнозата, обясни завеждащата. Апаратът работи с UVA и UVB лъчи, изолирани са UVC вълните, които са вредни. Терапевтичната програма, която дозира облъчването, се избира от специалистите в зависимост от заболяването. Тя е индивидуална на всеки пациент, но никога не е по-продължителна от 3 минути, защото апаратът е много силен и когато се ползва с козметична цел с една минута се постига ефект, колкото за половин час на обикновен солариум.

Минималният курс на лечение е 10 дни, но при някои случаи е възможно да се предпишат дори 30 процедури, които не се провеждат последователно, отбеляза д-р Дренска. След интензивното лечение болните идват тук за поддържаща терапия. „Дневно апаратът може да поеме по 20 пациенти. Интересът от тяхна страна е огромен и понякога се налага да правим листа на чакащите, каза завеждащата. – Имаме и случаи на върнати хора, ако имат голям брой или твърде големи бенки по тялото.“

Освен за лечение на кожни заболявания, солариумът е подходящ и при болести на костно-ставната система, на белия дроб и при ларингити. Може да се прилага за профилактика на остеопороза и на всички заболявания, водещи до промени в тъканния състав на костите и ставите. По време на процедурите организмът синтезира витамин D3, който влияе благотворно върху изграждане на костната тъкан и при климактерични и предклимактерични състояния.

 

Може да харесате още...